Vraag & Antwoord

De omschrijving van 'Ribaa' en het oordeel over werk die de rente ondersteunt

Wat is de definitie van "Riba'? Als we bedenken dat de economie van de meeste landen draait op het beginsel van kapitaal en kredietverlening. Is acceptatie van betaling in die valuta een van de handelingen die helpt en bijdraagt bij een systeem gebaseerd op rente?

Alle lofprijzingen zijn voor Allah. Ribaa (in de taal) betekent de groei van iets specifieks waaronder de uitspraak van Allah: "Wat jullie van eigendommen van de mensen gegevon hebben als rente om te vermeerderen: het vermeerdert niets bij Allah." (Soerat ar-Roem (30) aayah 39) Oftewel: het vermeerdert en vermenigvuldigt niet bij Allah.

De oorsprong van rente was dat de onwetenden van de pre-islamitische periode (Djaahiliyyah) waneer zij iemand een geldbedrag hadden geleend en bijna de tijd aan gebroken was de schuld terug te betalen zeiden zij tegen de schuldenaar: "Geef ons honderd of wij zullen het bedrag vermeerderen tot honderd en vijftig!" En wanneer de tijd aanbreekt om honderd en vijftig te betalen en de schuldenaar heeft dit bedrag niet zeiden zij: "Geef ons honderd en vijftig of wij zullen tweehonderd eisen!" enz.

De islamitische Sharie'ah is gekomen en heeft de rente verboden verklaard. Verder heeft de islamitische Sharie'ah tevens een ander vorm van rente verboden verklaard en dat is Ribaa al-Fadhl. Dat is wanneer twee dezelfde producten ten opzichte van elkaar verkocht worden er meer gegeven wordt van het ene product dan het andere. Bijvoorbeeld de verkoop van goud, wanneer je goud met goud verruilt (verkoopt) dan mag je niet meer goud geven voor ander (nieuw) goud. Handel is alleen toegestaan wanneer het gaat om dezelfde hoeveelheid en dit in dezelfde zitting is. Hier is dus sprake van even grote hoeveelheid en het in ontvangst nemen bij dezelfde zitting en niet later. (Bijvoorbeeld iemand geeft goud aan iemand anders en krijgt op dezelfde zitting goud terug en niet later). Wie meer eist of meer geeft heeft Ribaa gepleegd. Wanneer iemand één Saa' (ongeveer 2,4 kg) van tarwe met twee Saa' van tarwe verkoopt heeft Ribaa begaan als is het in dezelfde zitting, want hier is sprake van meer geven van dezelfde soort.

Wat betreft het bankkapitaal:

Wat betreft het beginkapitaal waarmee wordt gehandeld kunnen wij zeggen dat dit aanwezig is in zowel de islamitische landen als niet-islamitische landen. De handelwijze hierbij is dat een kapitaal wordt uitgeleend zodat deze steeds meer en meer wordt. Zo gaat men te werk bij een rentelening: de bank verleent een rentehypotheek aan de klant, mits de klant meer geeft bij het aflossen. Er is geen twijfel dat dit rente is.

Het is geen probleem om het geldkapitaal te investeren wanneer dit gebruikt wordt voor de handel. De winst wordt dan verdeeld tussen de eigenaar van het geld (investeerder) en degene die de handel drijft. Dit heet "al-Moedhaarabah'. Dit is geen probleem wanneer duidelijk onderscheid is tussen het beginkapitaal en de verworven winst.

Wanneer er geld gelegd wordt op rentebanken dan is het niet toegestaan rente hiervoor te ontvangen. Het nemen van rente van de bank en deze voor eigen gebruik te verteren is niet toegestaan. Het is tevens niet toegestaan zaken te doen met rentebanken of van hen te lenen met rente.

Het is niet toegestaan om zakelijke transacties te verrichten met betaling van die valuta (dollar) indien het transacties zijn om systemen die gebaseerd zijn om woeker te helpen. Het gebruik van dergelijke valuta (zoals de dollar) is geen probleem als dat nodig is, maar hier zit wel iets in van de ontwikkeling van de economie van het land die de dollar gebruikt. Tegenwoordig is de dollar opgenomen in de meeste islamitische landen en andere landen, het gebruik ervan in handelstransacties is toegestaan, echter wanneer islamitische valuta van een moslimland gebruikt en de dollar overbodig is, is dit beter.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Moh'ammed Saalih al-Moedadjid, vraagnummer: 129458.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN