Vraag & Antwoord

Welke soorten zijn er van verboden handelstransacties?

Welke soorten zijn er van verboden handelstransacties met de daarbij behorende beargumentering? Moge Allah jullie belonen.

Alle lof is voor Allah.

Verboden handelstransacties zijn er veel, het is niet mogelijk om alle soorten op te sommen in een beknopt antwoord. We hebben op deze site onder het onderwerp "Verboden Transacties" veel van deze verkopen aangegeven.

Shaykh al-Islaam Ibn Taymiyyah- moge Allah hem genadig zijn- heeft een nuttige basis genoemd omtrent dit onderwerp die helpt het onderwerp beter te begrijpen en waarmee andere soorten vergeleken kunnen worden.

Hij zei in het boek "Madj'moo'al-Fataawa:22/29:

"De tweede basisregel wat betreft handelstransacties: Allah (de Verhevene) heeft in de Qor-aan het onderling onterecht verteren van elkaars eigendommen en gelden verboden. Verder heeft Allah de rabbijnen en monniken op de korrel genomen die de rijkdommen van de mensen ten onrechte verteren. Zo ook de joden toen zij rente namen van mensen terwijl dit hen verboden werd en het onterecht nemen van andermans rijkdommen. Dit verbod geld voor alles wat ten onrechte genomen wordt van vergoedingen en giften, en wat ontnomen wordt zonder de tevredenheid van de gedupeerde.

Dan, de Boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft wat Shaykh al-Islaam genoemd heeft uiteengezet: hij verbood bedrieglijke handelstransacties (Bay'oe l-Gharar) zoals gekomen is in Sah'ieh' Moeslim via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn). Bedrieglijke handelstransacties waarbij sprake is van een onbekend gevolg, dat leidt tot kwalijke gevolgen van het gokken die de oorzaak is vijandschap en haat die ook nagenoeg gepaard gaat met het ten onrechte consumeren van andermans rijkdommen die een soort is van onrecht (Dhoelm), vijandschap en haat. Wat betreft rente: het verbod ervan is het meeste erg in deze zaak vandaar dat Allah een oorlog verklaart aan degene die zich schuldig maakt aan het nemen en geven van rente: "O jullie die geloven, vreest Allah en geeft op wat er van (vragen) van rente overblijft, als jullie gelovigen zijn. En wanneer jullie (dit) niet doen: weest op de hoogte van de oorlog van Allah en Zijn Boodschapper." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 278-279)

Rente is gerangschikt door de Profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) in de rij van grote zonden (Kabaa-ier) zoals dit is gekomen in Sahieh al-Boekhaari en Moeslim via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn). En (vanwege) hun nemen van rente, hoewel dat hun verboden was en hun onrechtmatig eten van de bezittingen van de mensen. Allah heeft in Zijn Boek genoemd dat goede dingen hen verboden werd door hun onrecht, en het afhouden van het Pad van Allah, en het verteren van woeker (rente), en het onrechtmatig eten van de bezittingen van mensen. Verder bericht Allah dat de zegeningen van rente zal ontnemen en Hij zal (de zegeningen) van de liefdadigheid vermeerderen. Beide zaken worden ervaren door mensen " Einde citaat.

De basisregel is: elke verkoop die een van deze twee verboden zaken omvat- woeker en gokken - of een list om die lijdt naar deze twee zaken is een verboden vorm van een handelstransactie.

Voorbeelden van verboden transacties wegens rente en gokken: zoals "Bay'oe l-"ienah' * (rente) en het verkopen van iets onbekends, of het verkopen van een product waar men niet in staat is dit te leveren.

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Moh'ammed ibn Saalih al-Moenadjid, vraagnummer: 103149.

* Dat is wanneer er een product verkocht wordt met een bepaalde prijs die later betaald wordt, en vervolgens het product terug koopt met een lager prijs dan waarmee gekocht is


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN