Vraag & Antwoord

Is het voor de vrouwen verplicht om de Aadzaan en Iqaamah te verrichten?

Ik wil graag weten of het een verplichting is voor de vrouwen om de Aadzaan (aankondiging van het binnentreden van de tijd van het gebed) en de Iqaamah (aankondiging dat het gebed begint) te verrichten wanneer zij individueel of in gemeenschap willen gaan bidden met andere zusters.

Alle lof is voor Allah.

De permanente commissie voor religieuze uitspraken is deze vraag gesteld: "Is het voor de vrouw om de Iqaamah te verrichten wanneer zij een gebed willen gaan verrichten?"

Het antwoord:

Het is niet verplicht voor de vrouwen om de Iqaamah te verrichten wanneer zij het gebed willen verrichten, het maakt overigens hierbij niet uit of zij individueel bidden of in gemeenschap. Ook is de Aadhaan voor hen niet verplicht. (Zie Fataawa ad-Daa-iemah 6/84)

Sheikh ibn Baaz werd de volgende vraag gesteld: "Is het verplicht voor de vrouw de Aadzaan en Iqaamah te verrichten of niet?"

De Sheikh- moge Allah hem Barmhartig wezen- antwoordde: "Het is niet verplicht voor de vrouw om de Aadzaan en de Iqaamah te verrichten, dit is verplicht voor de mannen maar voor de vrouwen is het niet verplicht de Aadzaan en de Iqaamah te doen. Zij bidden zonder de Aadzaan en Iqaamah te verrichten." (Zie Madjmoo' al-Fataawa wa Maqaalaat Moetanawwi'ah 10/356)

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjid. Vraagnummer: 20225.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN