Vraag & Antwoord

Wat is de betekenis van de witte en zwarte draad in het vers van Siyaam

Wat is de betekenis van de witte en zwarte draad in het vers van Siyaam? Vers van Siyaam is het vers van het vasten waarin Allah zegt: "Het is jullie in de nachten van het vasten toegestaan omgang te hebben met jullie vrouwen. Zij zijn (als) kleding voor jullie en jullie zijn (als) kleding voor hen. Allah wist dat jullie jezelf bedrogen, Hij aanvaardde jullie berouw en vergaf jullie. Nu mogen jullie dan omgang met hen hebben. En streeft naar wat Allah voor jullie bepaald heeft. En eet en drinkt tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is, het is Fadjr (ochtendschemering). Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang. En hebt geen omgang met hen, terwijl jullie I'tikaaf in de moskeeën verrichten. Dat zijn de grenzen van Allah, nadert deze daarorn niet. Zo maakt Allah Zijn Tekenen duidelijk voor de mensen, hopelijk zullen zij (Allah) vrezen." (Soerat al-Baqarah (2) aayah 187).

Alle lof is voor Allah.

De betekenis van de zwarte draad in de edele vers is de nacht, en de witte draad is het Fadjr gebed en niet het opkomen van de zon. De Fadjr is zo genoemd omdat het eerste waarmee de Fadjr begint een witte draad aan de horizon is die zicht uitstrekt naar rechte en links en noord en zuid. Dit blijft zich uitstrekken totdat het de gehele hemel bestrijkt. (Zie Fet-h' al-Baarie uitleg van hadieth nummer 1917)

Imaam al-Boekhaari en Moeslim hebben overgeleverd via "Adiy ibn H'aatim dat hij zei: "Toen de vers: "Tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is" pakte ik twee draden waarvan eentje zwart en het ander wit was. Ik zette deze twee draden onder mijn kussen en ik begon s'nachts ernaar te kijken en dit werd voor mij niet duidelijk. De volgende dag ging ik naar de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) en ik noemde bij hem dit voorval en hij zei: "Waarlijk, (de betekenis) het is de duisternis van de nacht en het licht van de dag."

Imaam an-Nawaawie- moge Allah hem Barmhartig wezen- zei: "Aboe "Oebayd zei: "De witte draad is de Fadjr as-Saadheq (wanneer aan de horizon een witte draad zichtbaar is ) en zwarte draad is de nacht." Einde citaat.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjid. Vraagnummer 37790.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN