Vraag & Antwoord

Het ketenen van de Satans in de maand Ramadan

Ik zou graag meer uitleg willen bij de volgende zaak: "Wij weten dat de Satans in de maand Ramadan geketend worden, en wij zoeken bescherming bij Allah tegen hen. Wij willen ook meer weten over de magiërs -moge Allah hen vervloeken- bedrijven zij hun bedorvenheid ook in de maand Ramadan en zijn zij daartoe in staat?!

Antwoord:

Alle lof is voor Allah. Ja, het kan voorkomen dat de Shaytaan in de maand Ramadan het slechte influistert bij de mens. Ook kan het zijn dat de magiërs hun verdorven praktijken voortzetten in de maand Ramadan. Maar er is geen twijfel dat dit veel minder is dan buiten de maand Ramadan. Er is een authentieke overlevering gekomen waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zegt: "Wanneer de Ramadan zijn intrede doet, worden de poorten van het Paradijs geopend, de poorten van het Hellevuur worden gesloten en de Satans worden geketend." (Overgeleverd door al-Boekhaari (3277), Moeslim (1079) en an-Nasaa-ie (2106) met een andere versie "en de Maradah van de Shaytaan worden geketend". De Maradah is de meervoud van al-Mareed en dat is (een eigenschap van) de Satan die alleen maar slechtheid nastreeft beoogt.

Dat de Satans worden geketend in de Ramadan betekent niet dat zij helemaal geen invloed meer hebben op de mens, maar het heeft meer de betekenis dat de Satans in de Ramadan zwakker zijn in hun invloed en niet in staat zijn datgene te doen wat zij buiten de Ramadan wel in staat zijn te doen. Het kan ook zijn dat alleen maar de Maradah van de Satans geketend worden in de Ramadan en niet de andere soorten Satans zoals de overlevering in de versie van an-Nasaa-ie gekomen is. Imaam al-Qortobi zei: "Als er wordt gezegd: "Hoe komt het dat wij verderfelijkheid en slechte zaken zien die veel plaatsvinden in de maand Ramadan, als de Satans geketend zijn dan zou dat eigenlijk tocht niet moeten gebeuren?!

Het antwoord hierop is: "De invloed van de Satans is minder op degenen die vasten en zich houden aan de ethiek van het vasten, of dat alleen maar de Maradah van de Satans worden geketend en niet allemaal. Wij ervaren ook dat de slechtheid minder is tijdens de Ramadan (veel moslims tonen berouw, doen het goede, en laten het verderfelijke na enz.) dan buiten de maand Ramadan. Het is niet zo dat wanneer de Satans geketend worden er helemaal geen slechtheid plaats vindt, want er zijn andere redenen hiervoor (slechtheid en bedorvenheid) zoals: de slechte ziel die neigt naar het negatieve ("Ik verklaar dat ikzelf niet onschuldig ben. Voorwaar, de ziel spoort aan tot het kwade, behalve bij wie door mijn Heer begenadig is. Voorwaar, mijn Heer is Vergevensgezind, Meest Barmhartig". Soerat Yoesoef (12) aayah 53) en het verderfelijke, slechte gewoonten, en de Satans van onder de mensen enz."

Einde citaat.

Bron: www.islamqa.com, vraagnummer: 12653.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN