Vraag & Antwoord

Niet-moslims vraagt waarom de mens geschapen is?

Een niet moslim-vrouw vraagt: "Ik ben benieuwd wat de Islaam zegt over de schepping van de mens...waarom is de mens geschapen?! Is er een bepaalde reden achter de schepping van de mens?! Wat de betekenis van de aanwezigheid van de mens?! Is de schepping van de mens alleen maar om God te dienen?!

Wij zijn ervan overtuigd dat God de Schepper is van alle mensen, en dat God als de Enige Schepper is van alle schepselen: dieren, vogels, reptielen, vissen en alle andere schepselen waaronder ook de mens en de Djinn (demonen). Ook zijn wij (moslims) ervan overtuigd dat God deze schepping niet voor niets heeft geschapen: "En Wij schiepen de hemelen en de aarde en wat tussen hen is niet als vermaak." (Vertaling van Koran hoofdstuk 21 versnummer 16). Verder is het zo dat God de mens bevoorrecht heeft boven alle andere schepselen, Hij heeft de mensen verstand, gehoor, gezichtsvermogen en een denkend hart gegeven, een tong waarmee hij kan spreken en boven alle andere schepselen geplaatst. In de Koran is het volgende gekomen: "En voorzeker, Wij hebben de kinderen van Adam geëerd. Wij brachten hen op het land en op de zee. Wij gaven hun levensonderhoud van het goede en Wij bevoorrechtten hen met een privilege boven vele van de andere schepsels die Wij hebben geschapen. (Koran 17: 70). Derhalve heeft Allah de mens begunstigd boven andere schepselen, omdat de mens verstand en een weldenkend hart heeft gegeven is het zo dat God hem ( de mens) opdraagt Hem te aanbidden. De mens weet van nature wie hem geschapen heeft (wanneer deze natuurlijke aanleg niet bedorven is). God is de Bezitter en Heer van de mens, en een bezitter heeft een recht over wat hij bezit. God heeft de mensen geschapen om Hem te aanbidden: "En Ik heb de Djinn's en de mens slechts geschapen om Mij te dienen." (hoofdstuk 51 versnummer 56). God heeft niet voor niets de mensheid geschapen zonder een doel: "Dachten jullie dat Wij jullie zo maar geschapen hebben? En dat jullie niet tot Ons terugkeren?" ( Koran hoofdstuk 23 versnummer 115).In een ander vers staat: "Denkt de mens dat hij ongemoeid zal worden gelaten?" (Koran hoofdstuk 75 versnummer 36). Oftewel: dat de mens aan zijn lot wordt overgelaten, kan doen en laten wat hij wil, of dat er geen bevelen en verboden zijn die de mens dient te hanteren?! Dit is geen wijsheid achter de schepping van de mens.

Daar God de mens bevoordeeld heeft boven andere schepselen, behoort het tot de wijsheid dat de mens bevolen wordt aanbiddingen te verrichten, en verboden na te laten. God heeft de mens een belofte gegeven van het Paradijs wanneer deze zijn Heer gehoorzaam is. God heeft de mens middels de Koran bericht dat Hij hem zal doen herleven en of belonen of straffen; de mens zal zijn volledige rekenschap moeten afleggen en aan de hand hiervan beloond of bestraft worden. Wie in dit allemaal geloof en ernaar handelt behoort tot de rechtschapen dienaren die in hun Heer geloven, en wie dit verwerpt is zijn Heer ongehoorzaam en heeft zichzelf blootgesteld aan een wereldse straf en een oneindige verschrikkelijke Straf op de Dag van de Wederopstanding en heeft alleen maar zichzelf schaadt en niemand anders.

Fataawa vraag & antwoord Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjid, A'qiedah- Iemaan (geloof)-het geloof in Allah. Nummer 129343.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN