Vraag & Antwoord

Waarom zijn sommige dingen verboden in deze wereld terwijl zij in het paradijs toegestaan

Ik ben een moslima uit Zweden, die een vraag kreeg van een christelijke persoon. Ik heb iedereen om mij heen gevraagd en heb geprobeerd het antwoord in boeken te vinden, maar helaas zonder enig resultaat. De vraag ging over de h'ooriyaat (vrouwen van het paradijs), volgens hetgeen ik gehoord heb zijn het vrouwen waarmee de moslim beloond zal worden in al-Djannah (het paradijs). Ik weet niet of deze informatie correct is, maar als u mij wat meer informatie hierover zou kunnen geven dan zou ik u zeer dankbaar zijn. De hoofdvraag is: waarom moedigt de Islaam iets in het paradijs aan, terwijl het hier op aarde verboden is? Een relatie buiten het huwelijk is bijvoorbeeld verboden in de Islaam, maar als zij (de moslims) dit echter in dit wereldse leven vermijden, dan zullen zij beloond worden met de h'ooriyaat in het paradijs. Is dit niet een beetje vreemd? Helaas weet ik niet veel over dit onderwerp, ik weet dus ook niet waar hij deze vraag vandaan heeft, maar ik weet echter wel zeker dat er een logische verklaring is voor deze vraag, en ik zou u zeer dankbaar zijn als u me hierbij zou kunnen helpen, dank u voor uw tijd!

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Geprezen zij Allah. In zijn Heilige Boek, noemt Allah het paradijs en wat Hij hierin heeft voorbereid. Hij heeft de eigenschappen van het paradijs en van de mensen hierin op verschillende plaatsen in de Qor-aan genoemd, zoals de aayaat (interpretatie van de betekenis): "Daarin is een stromende bron. Daarin zijn verhoogde rustbanken. En gereedgezette bekers. En in rijen gezette kussens. En uitgerolde tapijten." (Soerat al-Ghaashiyah (88), aayah 12-16)

"En voor wie vreesde voor het staan voor zijn Heer zijn er twee Tuinen (in het Paradijs).Welke gunsten van jullie Heer loochenen jullie dan? Beide met een overvloed aan takken en vruchten. W elke gunsten van jullie Heer loochenen jullie dan? In beide zijn twee stromende bronnen. Welke gunsten van jullie Heer loochenen jullie dan? In beide zijn er vruchten van elke soort, in paren. [Soerat ar-Rahmaan (55), aayah 46-52]

"In de Tuinen bevinden zich schonen met ingetogen blikken, die geen mens en geen djinn ooit voor hen heeft aangeraakt. Welke gunsten van jullie Heer loochenen jullie dan? Als waren zij van robijn en koraal." [Soerat ar-Rahmaan (55), aayah 56-58]

Vrouwen met prachtige ogen (h'oor), afgezonderd in tentverblijven."[ Soerat ar-Rahmaan (55), aayah 72]

"En schonen met schitterende ogen. Gelijk welbewaarde parels. Als een beloning voor wat zij plachten te doen. [Soerat al-Waaqi' ah (56), aayah 22-24]

Er zijn vele sah'ieh' ah'adieth van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) die de vrouwen van het paradijs beschrijven en waarin vermeld wordt dat zij bereid zijn voor de moettaqoen (vromen) op de Dag des Oordeels. Onder deze ah'adieth is de h'adieth van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) die gezegd heeft.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De eerste groep die het paradijs zal betreden zal eruit zien als de volle maan in de nacht, en degenen die na hen volgen zullen eruit zien als de meest heldere ster in de hemel, zij zullen niet urineren, noch ontlasten, spugen of hun neuzen snuiten. Hun kammen zullen van goud zijn en hun zweet zal van musk zijn en hun wierookbranders zullen van parels zijn. Hun vrouwen zullen al h'oor al-'ayn zijn. Hun verschijning zal hetzelfde zijn en ze zullen eruit zien als hun vader Adam, die zestig elleboogslengten lang was." (Sah'ieh' al-Djaami' (2015)

Er is overgeleverd dat hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een tent zal een parel zijn van zestig mijlen hoog, in elke hoek daarvan zal een vrouw voor de gelovige zijn die niemand anders zal zien." (Sah'ieh' al-Djaami', 3357)

In deze ah'adieth worden de vrouwen van het paradijs genoemd die bereid zijn voor de mannen. In Zijn Boek noemt Allah hen al-H'oor. Al-H'oor is de meervoudsvorm van H'ooraa. Al-Qortobi zei in al Ah'kaam (17/12): "(Dit betekent) een vrouw in wiens ogen het wit intensief wit is en het zwarte intensief zwart is." Wij geloven hier met absolute geloof in, zonder dat het bezoedeld is met twijfels. Het maakt deel uit van de belangen van ons geloof. Voor meer informatie zie Sah'ieh' Al-Boekhaarie, Kitaab Bad' al-Khalq, Baab Sifaat al-Djannah; en Sah'ieh' Moeslim, Abwaab Sifaat al-Djannah; en Sifaat al-Djannah door Aboe Na'iem al-Isfahaani, die de vrouwen van de mensen van het paradijs en hun schoonheid beschrijft.

Met betrekking tot de vraag waarom de Islaam de dingen in het paradijs aanmoedigt en hier blijde tijdingen over geeft, terwijl deze verboden zijn in deze wereld, zoals het hebben van intieme relaties met vrouwen door mannen buiten het huwelijk- voordat we deze vraag beantwoorden, moeten we echter wel iets belangrijks opmerken, welke is dat Allah voor de mensen in deze wereld verbiedt wat Hij wil, want Hij is de Schepper en de Soevereine van deze dingen, het is dus voor niemand toegestaan om het oordeel van Allah tegen te werpen op basis van zijn dwaze gedachten en onvolmaakte begrip. Het oordeel en het besluit van de zaak, ervoor en erna, is slechts bij Allah, en er is niemand die Zijn oordeel kan omverwerpen, Geprezen en Verheven zij Hij.

Wat betreft de vraag waarom Allah sommige dingen in deze wereld verbiedt, en vervolgens in het Hiernamaals toestaat als een beloning voor degenen die zich daarvan onthielden (van bijv. wijn, zinaa, dragen van zijde door mannen etc), dit is wat Allah wil geven als beloning voor degenen die Hem gehoorzamen en geduldig strijden in deze wereld. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Er is voor het verrichten van het goede geen andere beloning dan het goede." [Soerat ar-Rahmaan (55), aayah 60]

Wat betreft de reden waarom deze dingen verboden zijn, er zullen een aantal belangrijke punten volgen:

Ten eerste:

Wij kennen niet alle redenen waarom bepaalde dingen verboden zijn. Er zijn een aantal redenen die we niet kennen. Het basisprincipe is echter te accepteren en zich te onderwerpen aan de teksten, zelfs al kennen we de reden ervan niet, omdat onderwerping het punt is van Islaam, welke gebaseerd is op volledige gehoorzaamheid aan Allah, Verheven is Hij.

Ten tweede:

Een aantal redenen voor het verbod zouden duidelijk voor ons kunnen zijn, zoals de verdorvenheden die het gevolg zijn van zina, het mixen van de seksen, de verspreiding van fatale ziektes enzovoorts. Wanneer de Islaam onwettige relaties verbiedt, dan is de intentie erachter om het geslacht en de eer van mensen te beschermen, die geen betekenis hebben voor de koefaar en de immorele mensen, die als apen van de een naar de ander springen, een vriend die geslachtsgemeenschap heeft met zijn vriendin en mensen die geslachtsgemeenschap hebben met hun eigen familieleden enzovoorts, alsof ze zich in de jungle bevinden. Waarlijk, zij zijn nog erger dan dieren, aangezien sommige dieren weigeren zulke dingen te doen, maar deze mensen weigeren niet en het kan ze niets schelen. Als resultaat van deze vrije omgang zal de knoop die deze maatschappij bindt tot ontbinding overgaan en het zal gevuld worden met fatale geslachtsziektes die een aanwijzing zijn op de woede van Allah tegenover degenen die Zijn heilige grenzen overschrijden en hetgeen verboden is als toegestaan verklaren.

Dit is niet hetzelfde als de relatie van een man met de H'oorieyaat in het paradijs- en dit is hetgeen waarover hier is gevraagd- want we zouden op kunnen merken dat in het geval van de overspelige vrouwen in deze wereld, haar eer makkelijk verkrijgbaar is en ze heeft geen religieuze overtuiging of schaamte. Ze is niet gebonden aan een wettelijke relatie met een persoon. Dus hebben mannen en vrouwen geslachtsgemeenschap met wie ze willen, zonder enige beperkingen of religieuze zedelijkheid. Maar de H'oorieyaat in het paradijs zijn beperkt voor hun echtgenoten aan wie Allah hen geschonken heeft als beloning voor hun geduld in het wegblijven van hetgeen verboden is in deze wereld. Zoals Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Vrouwen met prachtige ogen (h'oor), afgezonderd in tentverblijven." [Soerat ar-Rahmaan (55), aayah 72]

"...die geen mens en geen djinn ooit voor hen heeft aangeraakt." [Soerat al-Rahmaan (55), aayah 56]

De h'oorieyyah is dus in werkelijkheid de echtgenote voor de man, zoals Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Zo is het. En Wij zullen hen huwen met schone maagden." [Soerat al-Doekhaan (44), aayah 54].

En zij zullen alleen voor hun echtgenoten zijn, en niemand anders zal ze met hen kunnen delen.

Ten derde:

Allah, Die verklaard heeft dat het een man in deze wereld niet is toegestaan om meer dan vier vrouwen op eenzelfde moment te hebben, is Degene Die de mensen van het paradijs zal zegenen met hetgeen Hij wil van al H'oor al-'ayn. Er is dus geen tegenstrijdigheid tussen hetgeen verboden is in deze wereld en in het hiernamaals, omdat de regels voor elk verschillend zijn, volgens hetgeen de Heer wil.

Het Hiernamaals is ongetwijfeld veel beter en van langere duur dan deze wereld. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Voor de mensen is de liefde voor begeerlijke zaken als vrouwen aantrekkelijk gemaakt, (evenals de liefde voor) zonen, omvangrijke gouden en zilveren bezittingen, gemerkte paarden en kudden dieren en akkers. Dat is de genieting van het wereldse leven. En Allah, bij Hem is de beste terugkeer. Zeg: (O Mohammed): "Zal ik jullie over (iets) beters dan dat mededelen? Voor degenen die (Allah) vrezen zijn er Tuinen (het Paradijs) bij hun Heer, waar onder door de rivieren stromen, daar zijn zij eeuwig levenden en (daar zijn) reine echtgenotes en het welbehagen van Allah." En Allah is Alziende over de dienaren." [Soerat Aal-'Imraan (3), aayah 14-15]

Ten vierde:

Dit verbod zou een soort van test van Allah voor Zijn dienaren kunnen zijn, om te zien of zij deze bevelen zullen gehoorzamen en hetgeen Hij verboden heeft zullen vermijden. De test zou niet voor iets kunnen zijn waar mensen zich niet toe aangetrokken voelen en waar zij niet van houden; het dient dus betrekking te hebben op iets waartoe zij zich aangetrokken voelen. Deze beproeving zou rijkdom kunnen omvatten- zal een persoon nemen van hetgeen toegestaan en dit uitgeven aan hetgeen toegestaan is, en zal hij de rechten die Allah erover heeft vervullen. De test met betrekking tot vrouwen is: zal hij zichzelf beperken tot hetgeen Allah hem heeft toegestaan aan vrouwen, en zal hij zijn blik neerslaan en vermijden om plezier te zoeken in hetgeen Allah verboden heeft. Het is een aspect van Allah's genade, Verheven en Geprezen zij Hij, dat Hij niet iets verbiedt waartoe mensen zich aangetrokken voelen zonder aan de andere kant veel toe te staan van diezelfde soort en aard.

Ten vijfde:

De regels (ah'kaam) van deze wereld zijn niet hetzelfde als de regels van het hiernamaals. De wijn van deze wereld zorgt ervoor dat mensen hun verstand verliezen, in tegenstelling tot de goede wijn van het Hiernamaals die er niet voor zorgt dat mensen hun verstand verliezen en geen hoofdpijn of maagpijn veroorzaakt. Wat Allah bereid heeft voor de gelovige aan vrouwen op de Dag der Opstanding als beloning voor hun gehoorzaamheid is niet zoals zinaa die de eer van mensen schendt, afkomsten verwart, ziektes verspreidt en uiteindelijk tot spijt leidt. De vrouwen van het paradijs zijn zuiver en goed; zij zullen nooit sterven of oud worden, anders dan de vrouwen van deze wereld. Allah zegt (interpretatie van de betekenis): "Voorwaar, Wij hebben hen (de vrouwen in het Paradijs) opnieuw geschapen. En Wij hebben hen maagdelijk gemaakt. Liefdevol en gelijk in leeftijd." [Soerat al-Waaqi'ah (56), aayah 35-37]

We vragen Allah ons te zegenen met het beste van deze wereld en de volgende, en ons te helpen om gehoorzaam te zijn aan Zijn bevelen en een zeker geloof te hebben in Zijn beloning en ons veilig te houden van Zijn bestraffing.

En Allah weet het het best.

Sheikh Mohammed Saalih' Al-Moenadjjid

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN