Vraag & Antwoord

Je hoeft geen kaffaarah (vergelding) na te komen als je niet gezworen hebt

Ik ben een jongenman die een belofte heeft gemaakt aan Allah dat ik elke dag een bepaald aantal bladzijdes zou lezen uit de verkorte versie van de Tefsir van Ibn Kathir, maar ik heb deze belofte niet waar gemaakt. De periode voor deze belofte is nu verlopen - wat moet ik doen?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Je moet proberen je belofte zo goed mogelijk na te komen, en als je enkele dagen wat te weinig doet, moet je berouw tonen aan Allah. Je hoeft geen vergelding (kaffaarah) te maken zolang je niet hebt gezworen, maar als je die belofte hebt gemaakt met woorden die een eed aanduiden (Zoals het zeggen van "Bij Allah! (Wallaahi)") dan moet je kaffaarat al-Yamin (vergelding voor het bereken van een belofte) maken, want Allah de Verheven zegt in Soerat Al-Maa-idah (vertaling):

"Allah rekent jullie de onnadenkendheid bij jullie eden niet aan, maar Hij rekent aan wat jullie in jullie eden (bewust) vastleggen. (Bij het verbreken van jullie eden) geldt Kaffarah hiervoor: het voeden van tien armen, zoals jullie gemiddeld jullie families voeden; of het hen kleden; of het vrijlaten van een slaaf. En wie dat niet vindt: het vasten van drie dagen. Dat is de Kaffarah voor (het verbreken van) jullie eden die jullie zwoeren. Maar weest jullie eden getrouw. Zo heeft Allah jullie Zijn Tekenen duidelijk gemaakt, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn!" (vertaling Soerat Al-Maa-idah aya 89.)

Bron: Uit Kitaab Majmoe' Fataawa wa Maqaalaat Moetanawwi'ah li Samaah'at as-Sheikh al-'Allaamah 'Abdoe l-'Aziz ibn 'Abdoellaah ibn Baaz (moge Allah genade met hem hebben), volume 9, pagina 43.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN