Vraag & Antwoord

Wat zou gedaan moeten worden met geld dat verdiend is door het verkopen van sigaretten

Wat zou gedaan moeten worden met geld dat verdiend is door het verkopen van sigaretten, als dit gemengd of bewaard is met ander h'alaal geld?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Sheikh Moeh'ammad Saalih' al-Moenaddjied heeft gezegd:

Iemand die handelt in zaken die h'araam zijn, zoals het verkopen van muziekinstrumenten, h'araam cassettebandjes en sigaretten en weet wat de (Islamitische) uitspraak hierover is, zou berouw moeten tonen en de winst die hij heeft gemaakt weg moeten geven aan een goede zaak. Het voorwerp zelf moet weggegooid worden; dit wordt niet tot liefdadigheid gerekend, want Allah is Goed en Zuiver en accepteert alleen het goede en het zuivere.

Als dit h'araam geld gemengd is met ander h'alaal geld- als in het geval van een winkelier die sigaretten verkoopt naast andere toegestane producten- dan zou hij zo goed mogelijk moeten proberen te achterhalen wat het h'araam gedeelte is en dit weggeven aan een goede zaak, hopende dat de rest van zijn bezit gezuiverd wordt. Allah zal hem compenseren met het goede, want Hij is de Meest Zachtmoedige, de Meest Edele.

Algemeen gesproken moet iemand die een bezit heeft dat verdiend is aan zaken die h'araam zijn het volgende doen:

Als hij geen moslim was toen hij het geld verdiende hoeft hij het niet weg te doen wanneer hij berouw toont, omdat de boodschapper van Allah (Allah's vredesgroeten en prijzingen zij met hem) beval zijn metgezellen die de Islaam omarmden niet hun h'araam bezittingen weg te doen.

Als hij een moslim was toen hij het geld verdiende, en wist dat dit h'araam was, dan moet hij hetgeen wat hij heeft wanneer hij berouw toont, wegdoen.

(Uit het boek "Ik wil berouw tonen, maar?")

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN