Vraag & Antwoord

Als iemand op de deur klopt, terwijl men het gebed verricht

Als iemand op de deur klopt, terwijl men het gebed verricht, of als een moeder die in het gebed staat haar kind ziet spelen met een stopcontact, of iets soortgelijks dat gevaarlijk is, wat dient men dan te doen?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Als een persoon die in het gebed staat iets relatiefs kleins dient te doen, zoals het openen van een deur, dan is hier niets mis mee - zo lang men de Qiblah blijft aanschouwen.

Het bewijs hiervoor is de h'adieth overgeleverd van Aboe Daawoed, van 'Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) die zei: "De boodschapper van Allah was gewoon te bidden met de deur gesloten. Ik kwam en ik vroeg hem de deur te openen, dus opende hij het voor mij en vervolgens ging hij terug naar zijn gebed." De overleveraar gaf aan dat de deur in de richting van de Qiblah was. Soenen Abie Daawoed, no. 922; Sah'ieh' Soenen Abie Daawoed, 815.

Hetzelfde geldt voor een moeder die in het gebed staat en haar kind dient te verplaatsen van iets dat gevaarlijk of schadelijk is (etc). Een simpele beweging naar de rechter of linkerkant, naar voren of achteren, zal het gebed niet aantasten. Hetzelfde geldt als iemands ridaa-e (bovenste kledingstuk) valt terwijl men het gebed verricht, het kan gewoon opgepakt worden; en als de izaar (onderste kledingstuk) los zit, dan kan men het aantrekken (strakker maken). In bepaalde gevallen staat de Sharie'ah toe om overdreven veel bewegingen te maken tijdens het gebed, zelfs als dit betekent dat men weg keert van de Qiblah, zoals overgeleverd is in de h'adieth van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn), waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) gezegd heeft: "Dood de twee zwarte dingen (terwijl men) in het gebed (staat): de slang en de schorpioen." Soenen Abie Daawoed, nr. 92; Sah'ieh' Soenan Abie Daawoed, 814.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN