Vraag & Antwoord

Nog steeds Soennah bidden terwijl de Iqaamah wordt verricht

Wat is de meest correcte mening voor een persoon die de moskee binnenkomt en Soennah bidt, en tijdens zijn Soennah gebed wordt de Iqaamah verricht?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Als een persoon de moskee binnenkomt en Soennah bidt, en tijdens zijn Soennah gebed wordt de Iqaamah verricht, dan is de meest correcte mening in dit geval, dat hij, indien hij zich bevindt in de tweede rak'ah, het gebed dient te verlichten en af te maken, en indien hij zich in de eerste rak'ah bevindt, dan dient hij zijn gebed af te breken en zich te voegen bij de gemeenschap met de Imaam. Fataawa Ibn "Oethaymien, 1/345)

De grondslag hiervoor, is de overlevering die Imaam Moesliem genoemd heeft in zijn Sah'ieh', waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Als de Iqaamah voor het gebed verricht wordt, dan is er geen gebed buiten het gemeenschappelijke (gebed)." Sah'ieh' Moesliem, 1/493.

Als een persoon de roekoe' van de tweede rak'ah heeft verricht, terwijl de Iqaamah verricht wordt, dan dient hij zijn gebed snel af te maken. Als de Iqaamah wordt verricht voordat deze persoon de roekoe' van de tweede rak'ah heeft verricht, dan dient hij niet verder te gaan met het gebed, omdat hetgeen overblijft van soedjoed en Tashahhoed niet langer benodigd is. Bovendien dient men het gebed te beeindigen zonder de tesliem (het zeggen van de Salaam) te verrichten en het is voldoende om de intentie om te stoppen te hebben in het hart, in tegenstelling tot de misvatting die hier doorgaans over bestaat.

Sheikh "Abdoe l-"Aziez Aal as-Sheikh heeft betreft dit gezegd: "Als er iets gebeurt met de aanbidder terwijl hij aan het bidden is wat veroorzaakt dat hij het gebed moet stoppen (bijvoorbeeld als hij een naafilah gebed begint en dan wordt de Iqaamah voor het verplichte gebed verricht) dan is de intentie om het gebed te beeindigen voldoende en dient hij de tesliem niet te zeggen, omdat de juiste plaats van de tesliem aan het eind van het gebed is. "Aliy ibn Abie Taalib (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: "De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De sleutel tot het gebed is de reiniging, men begint het door de takbier ("Allaahoe Akbar' Allah is de Grootste) te zeggen en men beëindigd het door de tesliem te zeggen." (Overgeleverd door de auteurs van Soenen, behalve van An-Nasaa-ie, met een Sah'ieh' isnaad (betrouwbare keten).)

Betreft degene wiens gebed ongeldig wordt, door het laten van een wind bijvoorbeeld, hij dient zijn gebed te beeindigen zonder het zeggen van de tesliem en zonder intentie, want zijn gebed is ongeldig geworden. (Van de fatawa van Sheikh "Abdoe l-"Aziez Aal as-Sheikh. Madjallat al-Boeh'oot al-Islaamiyyah, 61/82.)

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN