Vraag & Antwoord

Wat zijn de redenen voor het verrichten van de Soedjoed van vergeetachtigheid

Wat zijn de redenen voor het verrichten van de Soedjoed van vergeetachtigheid (Soedjoed As-Sahw)?

Sheikh Ibn 'Oethaymien zegt in Fatawa arkaanoe l-Islaam:

Er zijn drie redenen voor het verrichten van de Soedjoed van vergeetachtigheid in het gebed:

- Overdaad: zoals wanneer men een extra Roekoo', Soedjoed, staan of zitten verricht.

- Verzuim: zoals wanneer men een pilaar (roekn) of een van de verplichtingen van het gebed nalaat.

- Twijfel: wanneer men onzeker is over hoeveel Raka'aat hij gebeden heeft; bijvoorbeeld of hij er nu drie gebeden heeft, of vier.

Wat de overdaad betreft; wanneer men moedwillig een extra Roekoo', Soedjoed, staan of zitten verricht, dan is zijn gebed ongeldig. Dit is omdat wanneer hij iets erin vermeerdert, hij het het gebed op een andere manier verricht dan de wijze die is opgedragen door Allah de Meest Verhevene en Zijn boodschapper (Allah's vrede en zegen zij met hem). De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Wie een daad verricht die niet in overeenstemming is met onze zaak (d.w.z deze Religie), het zal verworpen worden." Overgeleverd door Moeslim met deze bewoordingen en door Al-Boekhaarie in een Moe'allaq vorm in het Boek van Verkoop, in Hoofdstuk 60; en het was overgeleverd in Moesnad vorm (d.w.z. me een ononderbroken keten van overleveraars die tot aan de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) teruggaat) in het Boek van Verzoening, in het Hoofdstuk: ?Wanneer ze zich met elkaar op basis van een onjuist verdrag verzoenden, dan is het verworpen? (2697); en door Moeslim in het Boek van Berechtingen, in het Hoofdstuk: "De ongeldigheid van valse berechtingen en de verwerping van innovaties in religieuze zaken", H'adieth 18 (1718) en met de bewoording: "Degene die Innoveerde.." H'adieth 17.

Indien hij echter door vergeetachtigheid iets eraan toevoegt (d.w.z. aan het gebed), dan maakt dit zijn gebed niet ongeldig. In plaats daarvan dient hij de Soedjoed van vergeetachtigheid (Soedjoed As-Sahw) te verrichten na de Tesliem. Het bewijs hiervoor is de H'adieth van Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) toen de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) in een van zijn "Ashiyy ("Ashiyy: middag) gebeden - het Dhohr of het "Asr gebed - al na twee Raka'aat de Tesliem verrichtte, en toen ze hem daaraan herinnerden, verrichtte hij het resterende gedeelte van het gebed, deed vervolgens de Tesliem en verrichte daarna twee Soedjoed na de Tesliem.

Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim: Al-Boekhaarie vermeldde het in het Boek van Gebeden, in het Hoofdstuk: "Het in elkaar strengelen van de vingers in de Masdjid en op andere plaatsen" (482) in een verlengde vorm, en in het Boek van de Adzaan in een verkorte vorm (714) en (715), in het Hoofdstuk: "Over vergeetachtigheid" (1226) en op andere plaatsen. Tevens was het door Moeslim overgeleverd in het Boek van Masaadjid, in het Hoofdstuk: "Vergeetachtigheid in het gebed", H'adieth 97 (573).

De H'adieth van Ibn Mas'ood (moge Allah tevreden met hem zijn) waarin hij zei dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) vijf Raka'aat verrichtte, terwijl hij hen in het gebed leidde, en toen hij klaar was, werd hem gevraagd: "Is het gebed vermeerderd?" Hij zei: "En waarom vragen jullie dat" "Ze zeiden: "U heeft vijf (Raka'aat) gebeden." Hierop boog hij zijn benen, richtte hij zich tot de Qiblah en verrichtte twee Soedjoed.

Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim: door Al-Boekhaarie is het overgeleverd in het Boek van Gebed, in het Hoofdstuk: "Hetgeen er gezegd is over de Qiblah" (404) in een verkorte vorm, en (401) in een verlengde vorm, en in het Hoofdstuk van Vergeetachtigheid (1227) en op andere plaatsen; en het was door Moeslim overgeleverd in het Boek van Masaadjid, in het Hoofdstuk: "Vergeetachtigheid in het gebed", H'adieth 91 (572).

Wat het verzuim betreft, wanneer men een van de pilaren van het gebed verzuimd, dan valt hij in een van de volgende categorieën:

Of hij herinnert het zich voordat hij haar plaats in de tweede Rak'ah bereikt. In dit geval dient hij terug te gaan, de pilaar uit te voeren en hetgeen erna komt. Of hij herinnert het zich pas nadat hij haar plaats in de tweede Rak'ah bereikt. In dit geval zal de tweede Rak'ah in de plaats komen van de Rak'ah waarin hij de pilaar verzuimde, , en zo verricht hij er een Rak'ah voor in de plaats. In beide van deze situaties dient hij na de Tesliem de twee Soedjoed te verrichten.

Een voorbeeld hiervan zou zijn dat een man opstaat na het verrichten van de eerste Sadjdah in de eerste Rak'ah, en hij heeft dus nog niet gezeten, noch heeft hij de tweede Sadjdah verricht. Daarna, toen hij aan de recitatie begon, herinnerde hij zich dat hij geen Soedjoed, noch het zitten tussen de twee Soedjoed in, heeft verricht. In dit geval dient hij terug te gaan en te zitten tussen de twee Soedjoed, vervolgens de Soedjoed te verrichten, dan te staan, hetgeen dat van zijn gebed overgebleven is, verrichten, en vervolgens dient hij na de Tesliem de Soedjoed van vergeetachtigheid (Soedjoed As-Sahw) te verrichten.

Een voorbeeld van een persoon die zich pas nadat hij haar plaats in de tweede Rak'ah bereikt heeft, herinnert zich dat hij na de eerste Sadjdah in de eerste Rak'ah op is gestaan, en derhalve heeft hij niet de tweede Sadjdah, noch het zitten tussen de twee Soedjoed door verricht. Hij realiseerde zich dit pas totdat hij tussen de twee Soedjoed in de tweede Rak'ah zat. In dit geval zal de tweede Rak'ah de eerste Rak'ah zijn, en dient hij een Rak'ah aan zijn gebed toe te voegen en de Tesliem te verrichten na het verrichten van de Soedjoed van vergeetachtigheid.

Wat het verzuim van een verplichte handeling betreft; indien hij het verzuimd heeft en het van haar plaats naar een andere plaats verplaatste, bijvoorbeeld wanneer hij Soebh'aana Rabbiya l-A'laa (Geprezen is mijn Heer, de Verhevene) vergeet te zeggen, en hij het zich pas herinnert nadat hij zijn hoofd van de Soedjoed op heeft geheven, in dat geval heeft hij door vergeetachtigheid verzuimd een van de verplichte handelingen van het gebed te verrichten. Hij dient dus door te gaan met zijn gebed en de Soedjoed van vergeetachtigheid te verrichten voor het verrichten van de Tesliem. Dit is omdat, toen de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de eerste Tashahhoed verzuimd had te verrichten, hij zijn gebed vervolgde en hij ging niet terug, en hij verrichtte de Soedjoed van vergeetachtigheid voor het verrichten van de Tesliem.

Van de H'adieth van "Abdoellaah bin Boeh'aynah (moge Allah tevreden met hem zijn), overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim: Al-Boekhaarie vermeldde het in het Boek van de Adzaan, in het Hoofdstuk: "Degene die de Tashahhoed niet als een verplichting ziet" (829), in het Hoofdstuk over Vergeetachtigheid in het gebed (1224 en 1225) en op andere plaatsen. Tevens was het door Moeslim overgeleverd in het Boek van Masaadjid, in het Hoofdstuk: "Vergeetachtigheid in het gebed", H'adieth 85 (570).

Wat twijfel betreft; dit is het onzeker zijn betreffende overdaad en verzuim, zoals het onzeker zijn over of hij nu drie of vier Raka'aat gebeden heeft. Deze kwestie valt altijd in een van de volgende twee categorieën: of een van de twee gevallen - overdaad of verzuim - lijkt hem waarschijnlijker, en dus baseert hij zijn handeling op hetgeen hem het meest waarschijnlijk lijkt, en conform dit voltooid hij zijn gebed. Vervolgens verricht hij na de Tesliem de Soedjoed van vergeetachtigheid.

Of geen van beide mogelijkheden lijkt hem het meest waarschijnlijk, en dus baseert hij zijn handeling op hetgeen waar hij het meest zeker van is, en dat is het laagste aantal, en voltooit hij zijn gebed hierop baserend. Vervolgens verricht hij de Soedjoed van vergeetachtigheid (Soedjoed As-Sahw) voor de Tesliem. Een voorbeeld van dit geval, is wanneer een man het Dhohr gebed verricht en vervolgens onzeker wordt of hij nu in de derde of in de vierde Rak'ah is, maar het lijkt hem het meest waarschijnlijk dat het de derde is. Dus hij verricht een Rak'ah, doet de Tesliem, en vervolgens de Soedjoed van vergeetachtigheid (Soedjoed As-Sahw).

Een voorbeeld van degene die niet in staat is te beslissen welke van de twee gevallen hem het meest waarschijnlijk lijkt, is een man die het Dhohr gebed verricht en vervolgens twijfelt hij over of dit nu de derde Rak'ah is of de vierde. Hij is niet in staat te beslissen of het nou waarschijnlijker is dat hij nu in de derde Rak'ah is of in de vierde, dus baseert hij zijn handeling op hetgeen waarvan hij zeker is; dit is het laagste aantal. Hij maakt er de derde Rak'ah van, verricht vervolgens een vierde Rak'ah en verricht voor de Tesliem de Soedjoed van vergeetachtigheid.

Hieruit blijkt dat de Soedjoed van vergeetachtigheid voor de Tesliem is in de gevallen waar een van de verplichte handelingen verzuimd is te verrichten, of indien hij onzeker is over het aantal Raka'aat en hij niet in staat is te beslissen welke van de twee gevallen hem het meest waarschijnlijkst lijkt.

De Soedjoed van vergeetachtigheid is na de Tesliem in gevallen waarin men overdadig in het gebed is geweest, of hij is in twijfel, en wanneer een van de twee gevallen hem het meest waarschijnlijk lijkt.

En Allah weet het best.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN