Vraag & Antwoord

Wat moet de Imaam doen als hij zich herinnert dat hij Al-Faatih'ah niet heeft gereciteerd

Wat moet de Imaam doen als hij zich herinnert dat hij Al-Faatih'ah niet heeft gereciteerd tijdens een zachte rak'ah?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Als de Imaam zich in de laatste Tashahhoed (laatste zithouding van het gebed) herinnert dat hij bijvoorbeeld at-tah'iyyaat (de smeekbeden die men reciteert nadat er twee raka'aat zijn verricht, of aan het eind van het gebed voor de Salaam ) heeft gereciteerd aan het begin van een zachte rak'ah , in plaats van Al-Faatih'ah , dan dient hij op te staan en een andere correcte rak'ah te verrichten - op deze manier wordt de rak'ah waarin Al-Faatih'ah niet gereciteerd is, gecorrigeerd. Men dient zo te handelen omdat de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Er is geen gebed voor degene die Al-Faatih'ah (openingshoofdstuk van de Qor-aan) niet heeft gereciteerd." Sah'ieh' Al-Boekhaarie, nr. 723.

Het is tevens verplicht voor de leden van de gemeenschap, die achter de Imaam staan, om hem te volgen, ook al zal het de vijfde rak'ah zijn voor hen. Als zij het niet begrijpen (d.w.z. waarom de Imaam opstaat), maar "Soebh'aana llaah" zeggen ter indicatie dat de Imaam een fout maakt, dan dient de Imaam met handgebaren, naar rechts en links, duidelijk te maken dat hij het (opstaan) expres heeft gedaan en dat zij hem moeten volgen, daar hij weet wat hij doet.

Echter, als iets zoals dit gebeurt bij de mensen die de Imaam volgen, dan zal dat gebed correct zijn, zolang men de Imaam gevolgd heeft. Het bewijs hiervoor is de h'adieth van Aboe Bakrah (moge Allah tevreden met hem zijn) , waarin beschreven wordt dat hij zich bij een gebed voegde in de houding van de roekoe' (buiging) en dat hij Al-Faatih'ah niet gereciteerd had. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei hem: "Moge Allah jouw zorgvuldigheid verhogen. Je hoeft niet te herhalen (d.w.z. het gebed)." Sah'ieh' al-Boekhaarie, nr. 750.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN