Vraag & Antwoord

Wat moet een persoon doen die vergeten is om de eerste Tashahhoed te verrichten?

Wat moet een persoon doen die vergeten is om de eerste Tashahhoed te verrichten?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Als een persoon de eerste Tashahhoed vergeet en opstaat voor de derde rak'ah , waarna de recitatie van Al-Faatih'ah gestart wordt, dan dient hij volgens de meerderheid van de geleerden, niet terug te keren naar de zittende positie. Als hij dit wel doet, wetend dat deze terugkeer niet toegestaan is, dan zal zijn gebed ongeldig zijn, omdat hij reeds aan een andere verplichte handeling begonnen was. De verplichte handeling die hij vergat (d.w.z. de Tashahhoed ) kan gecorrigeerd worden door het maken van de (twee) neerwerpingen ter vergeetachtigheid (soedjoed as-Sahw ). Het bewijs hiervoor is de h'adieth , overgeleverd van Al-Moeghierah Ibn Shoe'bah, waarin de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Als de Imaam begint met opstaan na de tweede rak'ah , en dan herinnert, voordat hij volledig rechtop stond, dat hij moet zitten, dan dient hij te zitten. Maar als hij al rechtop stond, dan dient hij niet te zitten, maar de twee neerwerpingen van vergeetachtigheid te verrichten. Aboe Daawoed, nr. 1036; Silsilah as-Sah'ieh'ah, 321.

Samengevat, als iemand opstaat voor de derde rak'ah , terwijl men de Tashahhoed vergeten is, dan geldt een van de drie scenario's:

Als hij zich dit herinnert voor het opstaan, dan dient hij terug te keren naar de Tashahhoed.

Als hij zich dit herinnert na het rechtop staan, en voor het beginnen met het reciteren van Al-Faatih'ah: in dit geval is het beter voor hem om niet terug te gaan naar de zithouding, maar als hij dit wel doet, dan zal zijn gebed wel gewoon geldig zijn. Als hij zich dit herinnert na het opstaan en nadat hij al begonnen is met Al-Faatih'ah te reciteren, dan is het niet toegestaan om terug te keren naar de Tashahhoed. Al-Moeghnie ma'a as-Sharh' al-Kabier, 1/677.

Deze drie gevallen zijn afgeleid van de bovengenoemde overlevering.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN