Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving betreffende het rakelings voorlangs een aanbidder in gebed in de Gew

Wat is de regelgeving betreffende het rakelings voorlangs een aanbidder in gebed in de Gewijde Masdjid (te Mekkah) passeren, ongeacht of de aanbidder een verplicht of vrijwillig gebed verricht, en ongeacht of hij in het gebed geleid wordt of alleen bidt?

Sheikh Ibn 'Oethaymien zegt in Fatawa arkaanoe l-Islaam:

Er is geen bezwaar om een persoon die in het gebed geleid wordt voorlangs te passeren, ongeacht of dit in de Gewijde Masdjid is of in enige andere Masdjid, omdat Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) naar de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) kwam toen hij in Minaa was, en hij (Allah's vrede en zegen zij met hem) was de mensen in het gebed aan het leiden zonder dat er een muur voor hem was, en hij (Ibn "Abbaas) passeerde voorlangs de rij terwijl hij op zijn ezel reed, en niemand zei hier iets van.

Overgeleverd door Al-Boekhaarie in het Boek van Kennis, in Hoofdstuk 19: "Wanneer het correct is om de kennis en van een kind te accepteren" (76); en op andere plaatsen. Het is ook door Moeslim overgeleverd, in het Boek van Gebed in Hoofdstuk 47: "De Soetrah van de aanbidder in gebed" 1:361, H'adieth 504.

Indien de aanbidder echter de Imaam of een persoon die alleen bidt, is, dan is het niemand toegestaan om rakelings voor hem te passeren, niet in de Gewijde Moskee noch in een andere Masdjid. Dit vanwege de algemene aard van de bewijzen; er is geen bewijs dat Mekkah of de Gewijde Masdjid hiervan uitzonderten aantoont dat het daar rakelings voorlangs passeren van een aanbidder niet schadelijk is(en dat degene die het doet zich niet aan een zonde schuldig maakt).

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN