Vraag & Antwoord

In sommige landen reciteren ze na de verplichte gebeden gezamenlijk Soerat Al-Faatih'ah, d

In sommige landen reciteren ze na de verplichte gebeden gezamenlijk Soerat Al-Faatih'ah, dzikr en Aayaat Al-Koersie. Wat is de regelgeving betreffende deze praktijk?

Sheikh Ibn 'Oethaymien zegt in Fatawa arkaanoe l-Islaam:

Het na het gebed gezamenlijk met een luide stem reciteren van Soerat Al-Faatih'ah, Aayat Al-Koersie en dzikr, is een vorm van innovatie. Dit omdat hetgeen welbekend is van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) en zijn metgezellen (moge Allah tevreden met hem zijn) is dat ze na het gebed Allah (de Verhevene) met luide stem herdachten, maar eenieder deed dit alleen; men deed dit dus niet gezamenlijk. Het verheffen van de stem bij het gedenken na de verplichte gebeden is een Soennah, zoals in Sah'ieh' Al-Boekhaarie bevestigd is, overgeleverd door Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden met hem zijn) die zei: "In de tijd van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) waren de mensen gewoon hun stemmen te verheffen bij de dzikr wanneer ze hun verplichte gebeden voltooid hadden." Overgeleverd door Al-Boekhaarie en Moeslim. Door Al-Boekhaarie is het overgeleverd in het Boek van Adzaan, in het Hoofdstuk: "De gedenkingen na het gebed." (841) Door Moeslim is het overgeleverd in het Boek van Masaadjids, in het Hoofdstuk: "De gedenkingen na het gebed." (583)

Wat betreft het reciteren van Soerat Al-Faatih'ah na de gebeden - ongeacht of het nu zachtjes of hardop is; ik ken wat dit betreft geen enkele H'adieth dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit gedaan heeft. Het is enkel in de ah'adieth overgeleverd dat men Aayaat Al-Koersie, Qoel Hoewa Allaahoe Ah'ad (Soerat Al-Ikhlaas [112]) en Al-Moe'awidztayn (Soerat Al-Falaq [113] en Soerat An-Naas [114]) kan reciteren.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN