Vraag & Antwoord

Als mensen er pas van op de hoogte zijn gebracht dat de maand is begonnen, nadat er wat ti

Als mensen er pas van op de hoogte zijn gebracht dat de maand is begonnen, nadat er wat tijd van de dag is verlopen, is het hen dan verplicht om de rest van de dag te vasten? Moeten zij het inhalen?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Als mensen ervan op de hoogte zijn dat de maand Ramadhaan begonnen is tijdens de vastendag dan dienen zij te vasten, omdat het bevestigd is dat deze dag behoort tot de maand Ramadhaan en dan is het vasten immers verplicht. Maar moeten zij de dag inhalen? Dus het vasten inhalen? Daarover is een meningsverschil tussen de geleerden. De meerderheid van de geleerden is van mening dat het voor hen verplicht is om deze dag in te halen, omdat zij niet de intentie hadden om vanaf het begin van de dag te vasten, maar een gedeelte van de dag is voorbijgegaan zonder bijbehorende intentie, en de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Daden worden beoordeeld aan de hand van de intenties en een ieder wordt beloond volgens de intentie." Overgeleverd door Al-Boekhaarie nr. 1 en Moesliem nr. 4962.

Er zijn geleerden die van mening zijn dat het voor hen niet verplicht is om de dag in te halen omdat zij uit onwetendheid niet hebben gevast en de onwetende wordt niks verweten vanwege zijn onwetendheid; het inhalen van de dag is echter beter. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Laat hetgeen waar je twijfels over hebt en ga over op hetgeen waar je geen twijfels over hebt" Overgeleverd door Al-Boekhaarie, Kietaab Al-Boyoo', Baab tafsier Al-Moeshabbahaat.

Het is maar één dag; het is makkelijk en er is daarin geen last; en in het inhalen berust enige rust voor de ziel en rustgevoel voor het hart.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN