Vraag & Antwoord

Is het alle moslims in alle landen verplicht om te vasten op grond van één bezichtiging?

Is het alle moslims in alle landen verplicht om te vasten op grond van één bezichtiging? En hoe vasten moslims in sommige landen van ongelovigen waarin geen bezichtiging plaats vindt volgens de Islamitische wetgeving?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

Over deze kwestie is er verschil van mening tussen de geleerden. Als de maansikkel wordt gezien in een islamitisch land en de bezichtiging daarvan is bevestigd volgens de Islamitische wetgeving, is het dan de rest van de moslim verplicht om te handelen naar hetgeen uit deze bezichtiging voortvloeit? Er zijn geleerden die hebben gezegd dat het hen verplicht is om te handelen naar hetgeen uit deze bezichtiging voortvloeit. Zij hebben de algemeenheid van Zijn uitspraak Verheven is Hij als bewijs genomen: "..Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om de vasten in te halen).." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 185.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "Als jullie het zien vast dan."

De geleerden zeiden: "De uitspraak is algemeen en gericht tot alle moslims. En het is bekend dat daarmee niet wordt bedoeld de bezichtiging van elk mens afzonderlijk, omdat dit niet kan, maar er wordt bedoeld, dat wanneer iemand het ziet dat het begin van de vastenmaand bevestigd." Dit is algemeen en kan in elke plaats gebeuren.

Andere geleerden zijn van mening dat als de Mataalie' (tijden van zonsopgang) verschillen, dat elke plaats zijn bezichtiging heeft en als de Mataalie' niet verschillen dan is het degenen die het niet hebben gezien, als de bezichtiging ervan in een plaats die overeenkomt met hen qua Mataalie', verplicht om te handelen naar hetgeen voortvloeit uit deze bezichtiging. Zij hebben hetzelfde bewijs aangehaald als de anderen en zeiden Allah (de Verhevene) zegt: "..Wie van jullie aanwezig is in de maand, laat die dan vasten." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 185.

Het is bekend dat daarmee niet de bezichtiging van elk mens afzonderlijk bedoeld wordt. Men dient hiernaar te handelen in de plaats waar het gezien wordt en elke plaats die dezelfde maansikkel verschijning heeft.

Wat betreft degenen die een andere mening hebben; zij zijn van mening dat degenen die de maansikkel verschijning niet hebben gezien niet hoeven te vasten en ook de oordelen die daaruit vloeien niet hoeven toe te passen. Zij zeiden over de uitspraak van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Als jullie het zien (de maansikkel) vast dan en als jullie het zien eet dan."

Iemand die zich in een plaats bevindt waarvan de maansikkel verschijning niet overeenkomt met de plaats waar het gezien is, heeft het werkelijk niet gezien en voor hem geldt niet het oordeel wat daaruit voortvloeit. Zij zeiden: "De maandelijkse tijdaanwijzing is hetzelfde als de dagelijkse tijdaanwijzing. Zoals elk land verschilt qua dagelijkse Imsaak (het beginnen met vasten) en Iftaar (het verbreken van het vasten) zo hoort het ook te verschillen als het gaat om de Maandelijkse Imsaak en Iftaar." Het dagverschil is bekend bij de moslim en dit was ook bekend bij vroegere geleerden en betreffende dit punt is unanimiteit bereikt tussen de moslims. Zij die zich in het oosten bevinden beginnen eerder met vasten dan zij die zich in het westen bevinden en verbreken het vasten dan ook voor hen.

Al wij het oordeel vellen op grond van het verschil tussen Mataalie' als het gaat om dagelijkse tijdaanwijzing, dan is dit precies hetzelfde voor de maandelijkse tijdaanwijzing.

En het is (dan) onmogelijk dat iemand zegt: dat de Uitspraak van de Verhevene: "..Nu mogen jullie dan omgang met hen hebben. En eet en drinkt tot de witte draad en de zwarte draad voor jullie te onderscheiden is, het is Fadjr (ochtendschemering)." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 187.

En de profeet's uitspraak (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Als de nacht van hieruit komt en de dag van daaruit weggaat, en de zon ondergaat dan heeft de vastende zijn vasten verbroken." Overgeleverd door Al-Boekhaarie nr. 1954 en Moesliem nr. 2526.

Niemand kan zeggen dat dit algemeen geldend is voor alle moslims in alle streken/landen.

En ook zeggen wij over de algemeenheid van de Uitspraak van Allah: "..Wie van jullie aanwezig is in de maand laat die dan vasten." Soerat Al-Baqarah (2), aayah 185.

En de profeet's uitspraak: "Als jullie het zien (de maansikkel) begin dan met het vasten en als jullie het zien eet dan."

Deze uitspraak zoals je ziet is sterk op grond van de juiste uitspraak, visie en ook de vergelijking. De vergelijking van de maandelijkse tijdaanwijzing met de dagelijkse aanwijzing.

En er zijn geleerden die ervoor hebben gekozen deze kwestie te koppelen aan de (moslim) leider. Wanneer hij ziet dat het verplicht is om te vasten of te eten en zich daarbij baseert op de Islamitische wetgeving dan dient men te handelen aan wat daaruit voortvloeit aan oordelen, opdat mensen niet verschillend handelen, waardoor er verdeling ontstaat binnen één heerschappij. En deze geleerden hebben zich gebaseerd op de algemeenheid van de h'adieth: "Het vasten is op de dag waarop mensen vasten, en het eten is op de dag waarop de mensen eten." Overgeleverd door At-Tiermiedzie nr. 697 en is authentiek geclassificeerd door Al-Albaanie.

Er zijn nog andere uitspraken die door geleerden genoemd zijn m.b.t het meningsverschil omtrent deze kwestie.

Wat het tweede deel van de vraag betreft, en dat is: "Hoe vasten moslims in een ongelovig land waar geen bezichtiging plaats vindt volgens de Islamitische wetgeving?"

Deze mensen kunnen de maansikkel bevestigen op grond van de Islamitische wetgeving, en dat doen ze door de maansikkel te bezichtigen als zij daartoe in staat zijn. En als zij daartoe niet in staat zijn, dan behoren zij te handelen naar hetgeen voortvloeit uit de bezichtiging van de maansikkel in een islamitisch land, of zij het nu zien of niet (als wij ons uitspreken volgens de eerste uitspraak in deze kwestie).

En als wij ons uitspreken volgens de tweede uitspraak, en dat is dat elke land afzonderlijk is wat betreft het bezichtigen van de maansikkels van anderen landen, en zij niet in staat waren om de bezichtiging van de maansikkel te bewerkstelligen in het land waar zij zich bevinden, dan dienen zij de bezichtiging te nemen van het dichtstbijzijnde Islamitische land, omdat dit het uiterste is wat zij kunnen doen.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN