Vraag & Antwoord

Als iemand bidt achter een Imaam die meer bidt dan 11 rakaat, moet hij de Imaam volgen

Als iemand bidt achter een Imaam die meer bidt dan 11 raka'aat, moet hij de Imaam volgen of moet hij weggaan als hij klaar is met 11 raka'aat?

Sheikh Moh'ammad Ibn Saalih' Al-'Oethaymien gaf op deze vraag de volgende antwoord:

De Soennah is dat hij de Imaam volgt; als men weggaat voordat de Imaam klaar is dan verdiend men niet de beloning van een volledige Qiyaam Al-layl (de nacht in gebed doorbrengen). De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: "wie achter een Imaam staat (in gebed) totdat deze weggaat, voor hem wordt Qiyaam van een hele nacht opgeschreven."

Dit om ons aan te sporen om te blijven met de Imaam tot hij weggaat.

De metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn) weken niet af van hun Imaam betreffende een gebed dat meer bevatte dan de legitieme aantal handelingen dat door de wetgever is opgesteld. Dit vond plaats toen de leider der gelovigen, "Oethmaan Ibn "Affaan (moge Allah tevreden met hem zijn) het gebed tijdens de bedevaart in Minah volledig had verricht (dus 4 Raka'aat). Dit terwijl de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), Aboe Bakr (moge Allah tevreden met hem zijn), "Omar (moge Allah tevreden met hem zijn) en "Oethmaan in het begin van zijn leiderschap twee raka'aat verrichtten. Nadat 8 jaren waren verstreken van het leiderschap van "Oethmaan (moge Allah tevreden met hem zijn) begon hij vier raka'aat te bidden. De metgezellen hadden dit afgekeurd en ondanks hun afkeuring volgden zij hem in gebed en verrichtten dus vier raka'aat. Als dit de leiding was van de metgezellen om de Imaam te volgen, hoe zal het dan zijn met sommige mensen wanneer zij zien dat de Imaam meer Raka'aat bidt dan de 11 raka'aat die de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) bad, dan gaat hij niet verder en gaat tijdens het bidden van de overige raka'aat weg. Zoals we dit zien bij sommige mensen in de Heilige moskee te Mekka. Ze gaan weg voordat de Imaam klaar is en gebruiken het excuus dat het bepaalde aantal raka'aat 11 is.

(Uit het boek: 48 vragen omtrent het vasten)


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN