Vraag & Antwoord

Hoe dient een echtgenote om te gaan met haar man die naar pornosites kijkt

Het probleem is dat mijn man mij jarenlang vernederd en mij niet het intieme recht geeft wat mij toekomt, zelfs niet een zoen. Hij kijkt naar seksfilms en ik heb kinderen en ik denk dat een echtscheiding geen oplossing is (vanwege de kinderen); wat is de oplossing? Ik voel me beschaamd om met hem te praten over deze dingen.

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Wees niet terughoudend beste moslimzuster om te praten met jouw man hierover en hem te adviseren over deze zaken, want het praten met hem is nuttiger en dichter bij een oplossing; vermaan hem met welsprekende woorden, herinner hem aan de bestraffing van Allah en Zijn toorn en straf. Herinner hem aan de kwelling van de Hel, herinner hem aan de  verantwoordelijkheid ten opzichte van ouders en kinderen: De profeet zei: "Een ieder van jullie is een hoeder en is verantwoordelijk voor diegene waarover hij gevolmachtigd is. De man is de hoeder over zijn familie en is verantwoordelijk voor diegene waarvoor hij moet zorgen.” (een deel van de overlevering van al-Boekhaarie en Moeslim).

Het is jouw recht om hem te vertellen dat de manier waarop hij met jou omgaat een zonde en ongehoorzaamheid is, en dat het kijken naar deze kwaadaardige films hem afhoudt van Allah en het gedenken van Hem. Misschien zal hij dan tot inkeer komen, en dit dien je te herhalen met wijsheid rekening houdend met de situatie. En wanneer hij hieraan geen gehoor geeft, zoek dan mensen op waarvan je denkt dat hun gesprekken met hem meer profijt opleveren zoals de mensen van kennis, religie en gerechtigheid, of zijn familieleden en vrienden die gezag over hem hebben.

Ten tweede:

Probeer hem een aantal lezingen te geven van invloedrijke sprekers, vrijdagspreken en lessen, direct of indirect (via anderen); en geef hem sommige islamitische brochures, misschien leidt dit ertoe dat zijn hart verzacht wordt en luistert naar de waarheid.

Ten derde:

Als dit alles hem niet ten goede komt: laat dan tussen jou en hem een bemiddelaar oordelen tussen zijn familie en een bemiddelaar tussen jouw familie, zij die rechtschapen mensen zijn waarvan je denkt dat hun betrokkenheid jullie relatie verbetert en hem weg houdt van wat hij doet van kwaad, zonde en verlies en op grond van de uitspraak van Allah (de Verhevene): “En als jullie een breuk tussen beiden vrezen: stuurt dan een bemiddelaar van zijn familie en een bemiddelaar van haar familie, indien zij een verzoening willen, zal Allah tussen hen beiden een verzoening bewerkstelligen. Voorwaar, Allah is Alwetend, Kennend.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 35).

Wanneer deze twee bemiddelaars een verzoening teweeg brengen, dan vragen wij Allah om jullie met elkaar te verzoenen met gehoorzaamheid tot Hem, en om jullie samen te brengen met het goede  wat huwelijksparen verzamelt.

Ten vierde:

Wanneer de bemiddelaars niet datgene bereiken van beoogde verzoening, stel dan –als u geduld en uithoudingsvermogen heeft– de volgende oplossing voor:

Dat hij een ander vrouw huwt, en dat je bij hem blijft, ook zonder het recht van het bed op voorwaarde dat hij de zonde nalaat en dat jij met jouw kinderen blijft en hij jullie onderhoudt. Hier is niets mis mee. Allah (de Verhevene) zegt: “En indien een vrouw van haar echtgenoot slechtheid of afkeer vreest, dan is er geen zonde voor hen indien zij onderling tot een verzoening komen en de verzoening is beter.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 128). 

Onder de betekenis van de verzoening in dit vers: dat de vrouw afziet van de overnachting van haar man bij haar op voorwaarde dat zij met hem getrouwd blijft.

‘Aa-ieshah (moge Allah tevreden met haar zijn) zei: “Toen Sawdah bint Zam’ah ouder werd, schonk zij haar dag aan mij. De boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) besteedde haar dag aan mij.” Overgeleverd door al-Boekhaarie (4914) en Moeslim (1463).

Sawdah bint Zam’ah (moge Allah tevreden met haar zijn) was een van de vrouwen van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem). 

Is er desondanks geen verzoening en harmonie tussen jullie, ook niet door deze oplossing of een soortgelijke, en je geen geduld en uithoudingsvermogen meer hebt, dan is het nadenken over een echtscheiding pas wanneer je weet dat de nadelen van het blijven met deze man meer zijn dan echtscheiding. In dit geval komen we bij vers: “En indien zij beiden van elkaar gaan scheiden, dan zal Allah beiden van Zijn overvloed schenken.” (Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 30). 

Vanwege de moeilijkheid van jouw zaak is het noodzakelijk toevlucht te nemen tot Allah en Zijn hulp te vragen om de juiste beslissing te nemen, en wij herinneren u weer eraan dat het adviseren van jouw man in alle gevallen verplicht is, en vragen Allah jou te beschermen en voor jou te zorgen.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenadjied.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN