Vraag & Antwoord

De overtuiging van de Selef (vrome voorgangers) met betrekking tot de Qor-aan

De overtuiging van de Selef (vrome voorgangers) met betrekking tot de Qor-aan

Alle lof is voor Allah.

De leer van de Selef betreffende de Edele Qor-aan is net zoals hun overtuiging in de rest van de Namen en Eigenschappen van Allah. Het is een geloofsovertuiging dat gebaseerd is op het Boek van Allah en de Soennah van Zijn boodschapper (Allah’s vrede en zegen zij met hem). Wij weten allemaal dat Allah de Qor-aan heeft beschreven dat het Zijn Woorden zijn en deze neergedaald is van Hem. Allah (de Verhevene) zegt: “En wanneer één van de afgodenaanbidders bescherming bij jullie zoekt geeft hem dan bescherming, zodat hij het Woord van Allah hoort.” (Soerat at-Tawbah (9) aayah 6). Waar geen twijfel aan is, is dat het Woord van Allah genoemd in dit vers de Qor-aan betreft. Allah (de Verhevene) zegt: “Voorwaar, deze Qor-aan vertelt aan de Kinderen van Israël waarover zij het meeste redetwisten.” (Soerat an-Naml (27) aayah 76). 

De Qor-aan is het Woord van Allah zowel in woord als betekenis, Allah heeft er feitelijk mee gesproken en geïnstrueerd aan de betrouwbare Djibriel vervolgens is Djibriel ermee gekomen naar het hart van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zodat hij behoort tot de waarschuwers, in een duidelijke  Arabische taal.

De Selef hebben de overtuiging dat de Qor-aan neergedaald is (moenazzal), neergedaald door Allah tot Mohammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) in fasen oftewel: in delen gedurende drieëntwintig jaren naarmate de vereisten van de Wijsheid van Allah, de Almachtige.

Bovendien was het zo dat de openbaringen zowel impulsief, zonder een reden, of met een reden werden geopenbaard. Dat wil zeggen dat sommige verzen van de Qor-aan een specifieke reden hebben van openbaring, en sommigen zonder reden, en sommigen werden geopenbaard in de context van een verhaal van een omstandigheid van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en zijn metgezellen. En sommige verzen werden geopenbaard en gaan in beginsel over de islamitische wettelijke religieuze oordelen gebaseerd op wat geleerden hebben gezegd over dit onderwerp.

Ook zeggen de Selef dat de Qor-aan in beginsel afkomstig is van Allah en tot Hem zal terugkeren in de laatste periode van het wereldse leven. En dit is de geloofsovertuiging van de rechtschapen Selef over de Qor-aan. 

We weten al dat Allah de Qor-aan heeft beschreven met de geweldigste  beschrijvingen, Hij heeft de Qor-aan beschreven als wijs, edel, voortreffelijk en groots. En deze beschrijvingen waarmee Allah de Qor-aan beschrijft zijn er ook voor degenen die vasthouden aan dit geweldige Boek zowel innerlijk als uiterlijk. Allah zal hem dan eer, macht, glorie, overwinning en eer schenken wat er niet is voor degenen die niet vasthouden aan het Boek van Allah. Daarom doe ik een oproep aan alle moslims zowel de machthebbers als de onderdanen om vast te houden aan dit Boek zodat zij (weer) machtig en geëerd worden en hun trots terug krijgen en heersers over het Oosten en het Westen worden." Einde citaat.

En Allah weet het beste

Bron: Sheikh Ibn 'Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) Fataawa ‘Kibaar ‘oelamaa al-Oemmah’ blz. 45.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN