Vraag & Antwoord

Het verrichten van ghoesl en het zich verfraaien op vrijdag voor zowel mannen als vrouw?

Is het verrichten van ghoesl en het zich verfraaien op vrijdag voor zowel mannen als vrouwen een verplichting? En wat is de regelgeving omrent het nemen van een bad een dag of twee ervoor?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

Deze regelgevingen zijn enkel op mannen van toepassing, daar hij het is die het vrijdaggebed bijwoont, en het is hij van wie verlangd wordt zichzelf te verfraaien eer hij het huis verlaat. Wat vrouwen betreft; dit is niet toegestaan voor hen. Maar eenieder is verplicht viezigheden van zichzelf te verwijderen, omdat dit een prijzenswaardige handeling is die niemand dient na te laten.

Wat betreft het verrichten van ghoesl voor het vrijdaggebed, een of twee dagen ervoor; dit is van geen voordeel, daar de ah'aadieth die overgeleverd zijn specifiek vrijdag vermelden, en dat is tussen het begin van Fadjr tot het tijdstip van het vrijdaggebed. Dit is de tijd voor het bad dat genomen dient te worden. Wat betreft het een dag of twee ervoor nemen ervan; hier is geen bijzonder voordeel in en het telt niet als zijnde ghoesl voor de vrijdaggebeden.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN