Vraag & Antwoord

Wat is de regelgeving omtrent het aanstellen van iemand om namens een ander h'adjj of?

Wat is de regelgeving omtrent het aanstellen van iemand om namens een ander h'adjj of "oemrah te verrichten?

In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle

A. Het aanstellen van iemand om namens zichzelf h'adjj te verrichten, is te verdelen in twee situaties:

1. Dat dit het verrichten van een verplichte daad betreft.

2. Dat dit het verrichten van een vrijwillige daad betreft.

Als het betrekking heeft op het verrichten van een verplichte daad, dan is het niet toegestaan om iemand anders aan te stellen om namens hem h'adjj of "oemrah te verrichten, behalve als hij in omstandigheden verkeert die hem niet in staat stellen zelf het Huis (van Allah) te bereiken, zoals een chronische ziekte waarvan niet verwacht wordt dat hij ervan zal genezen, een gevorderde leeftijd, of iets dergelijks. Als het verwacht wordt dat hij van deze ziekte zal herstellen, dan moet hij wachten tot Allah (de Verhevene) hem geneest en vervolgens zelf de h'adjj verrichten.

Als er niets is dat hem van het verrichten van h'adjj weerhoudt en hij in staat is het zelf te verrichten, dan is het niet toegestaan voor hem om iemand anders aan te stellen om namens hem de rituelen uit te voeren, omdat het voor hem zelf verplicht is het te doen. Allah de Verhevene zegt (Nederlandstalige interpretatie): "En Allah heeft voor de mensen de bedevaart verplicht gesteld (voor hen) die in staat zijn daarheen op weg te gaan." Soerat Aal "Imraan (3), aayah 97.

En de bedoeling van daden van aanbidding is dat men ze zelf verricht, opdat zijn aanbidding van Allah (de Verhevene) en zijn nederigheid jegens Hem compleet zullen zijn. Het is welbekend dat een persoon die iemand anders aanstelt namens hem (daden van aanbidding voor hem te verrichten) deze grootse doelstelling, welke het doel is waarvoor de daden van aanbidding zijn opgelegd, niet bereikt.

Als men echter de verplichte h'adjj al verricht heeft, en hij iemand anders wenst aan te stellen om h'adjj of "oemrah namens hem te verrichten, dan is er wat dit betreft een meningsverschil onder de geleerden. Sommigen van hen staan het toe, terwijl anderen het verbieden. Naar mijn mening is de meest correcte opinie dat het niet toegestaan is om iemand anders te machtigen om de h'adjj of "oemrah namens hem te verrichten als het een niet-verplichte daad is. Want het basisprincipe in daden van aanbidding is dat men ze zelf verricht. Net zoals men niet iemand anders kan machtigen om namens hem te vasten – zelfs al is hij overleden en hij nog een verplichting tot het vasten van een verplicht vasten open heeft staan. Degene die verantwoordelijk is voor hem (zijn zoon, zijn broer, etc.) zouden verplicht zijn namens hem te vasten - net zoals in het geval van de h'adjj. De h'adjj is een daad van aanbidding die men met zijn lichaam verricht. Het is geen financiële daad van aanbidding waarvan de bedoeling is een ander te baten. Omdat een fysieke daad van aanbidding door de persoon zelf verricht moet worden, is het niet geldig dat iemand anders het in zijn plaats verricht. Behalve als er in de Qor-aan of Soennah enig bewijs voor bestaat. Het verrichten van een niet-verplichte h'adjj door iemand namens een andere persoon, is niet in de Soennah overgeleverd. Dit is één van de twee meningen die van imaam Ah'mad overgeleverd zijn. Ik bedoel dat het niet correct is voor een persoon iemand anders aan te wijzen om namens hem een vrijwillige h'adjj of "oemrah te verrichten, ongeacht of hij in staat is het zelf te verrichten of niet. Door het uitspreken van deze mening zouden we de capabele rijken kunnen aanmoedigen zelf de h'adjj te verrichten, omdat enkele mensen vele jaren doorbrengen zonder naar Mekka te gaan, afhankelijk van het feit dat ze anderen hebben gemachtigd ieder jaar namens hen de h'adjj te verrichten, en zo wordt het doel waarvoor de h'adjj voorgeschreven is gemist, door anderen aan te wijzen om het namens hem te verrichten.

Fatawa arkaanoe l-islaam van Sheikh Mohammed ibn Saalih Al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN