Vraag & Antwoord

Twijfelen bij het laten van wind

Gelieve mij gedetailleerde informatie te geven over de overleveringen die spreken over windje laten tijdens of na de rituele wassing en ook het idee dat het essentieel is voor een persoon om wassing te herhalen wanneer hij een beweging voelt in zijn maag of een geluid hoort van een windje aan de achterkant.

Alle lof is voor Allah.

Als een persoon zeker is dat hij een wind gelaten heeft dan dient hij de Woedhoe-e te verrichten. Maar als het gewoon een beweging van gas in de buik is of vermoedens dan dient hij hier geen aandacht aan te besteden. Het bewijs dat louter beweging van gas in de buik of vermoeden dat er een wind gelaten is niet verbrekend voor de Woedhoe-e is, is een overlevering die overgeleverd is door al-Boekhaarie en Moeslim via "Abdoellaah ibn Zayd (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "Een man klaagde bij de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dat hij tijdens het gebed iets "voelde. Dient hij zijn gebed te verlaten? De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Hij dient zijn gebed niet te verlaten totdat hij een geluid hoort of een geur ruikt." . Imaam an-Nawawi zei: "Deze overlevering is een oorsprong dat zaken blijven zoals zij zijn totdat het tegendeel bewezen wordt. De twijfel hierbij is niet ter sprake en er dient niet naar gekeken te worden." Einde citaat.

Ibn H'adjar zei: "Het overgrote gedeelte van de geleerden hebben deze overlevering als basis genomen." Einde citaat.

Aandacht te besteden aan deze twijfels kan leiden tot obsessies en waangedachten (Weswees). Men dient hier geen aandacht aan te besteden behalve wanneer men zeker weet dat hij de Woedhoe-e verbroken heeft, in dit geval is het verplicht om de Woedhoe-e te herhalen. Imaam an-Nawawi zei over de woorden van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Totdat hij een geluid hoort of een geur ruikt": dat degene die bidt zeker weet dat er een van de twee zaken aanwezig is. Het is niet vereist om beiden op te merken. Dit is de algemene mening van de meeste moslims. Wat wordt bedoeld is het weten van een van deze twee zaken is de zekerheid.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN