Vraag & Antwoord

Verpleegkundige op de afdeling verloskunde en gynaecologie heeft vragen over reinheid

Ik stel deze vraag namens mijn moeder: "Ik ben een verpleegkundige die werkt in de afdeling verloskunde en gynaecologie van een ziekenhuis, en zoals algemeen bekend is, is het werk van de verpleegkundige de zorg te dragen voor pasgeborenen en hun moeders, en de verpleegster wordt blootgesteld aan verschillende soorten onreinheden die te wijten zijn aan het werk in deze plaats. Mijn vraag is hoe te bidden en de situatie is zoals hier genoemd? En hoe die ik mijzelf te reinigen (Woedhoe-e)? Is het voor mij verplicht de H'idjaab af te doen om over mij hoofd te vegen? Is het verplicht voor mij andere kleding te dragen wanneer ik mijn gebeden wil gaan bidden? Ik heb alleen specifieke tijden om een pauze te nemen en die soms niet overeenkomen met de tijden van gebeden, of met andere woorden: de tijd voor het gebed breekt aan en ik ben aan het werk. Is het in dit geval voor mij toegestaan om de gebeden uit te stellen, om vervolgens deze samen te voegen tijdens de pauze die vastgelegd is door het bestuur van het ziekenhuis?

Alle lof is voor Allah.

Allereerst:

Onder de voorwaarden voor de geldigheid van het gebed behoort het reinigen van het lichaam en kleding van de onreinheid. Wanneer het lichaam of de kleding getroffen wordt door onreinheid, is het verplicht deze te verwijderen alvorens te beginnen met het gebed.

Het is mogelijk voor uw moeder om een kleedstuk te maken om erin te werken en een ander om ermee bidden. Wanneer zij het gebed wil gaan verrichten trekt zij haar werkkleding uit en trekt de schone kleding aan voor het en ermee te bidden. Of de plek die getroffen is door onreinheid te wassen van het kledingstuk, en dan ermee te bidden als zij wenst.

Ten tweede:

Het vegen met het water over het hoofd is een voorwaarde voor het gebed, maar als een vrouw een sluier draagt die haar hoof bedekt, is zij niet verplicht deze uit te trekken en is het voor haar toegestaan erover te vegen, en vooral als er een moeilijkheid zit in het afdoen van de sluier.

Imaam Bahooti (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Het is toegestaan om over een sluier te vegen, want Oem Salamah (moge Allah tevreden over haar zijn) was gewend om over haar sluier te vegen, en de uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Veeg over de sokken en de sluier." Overgeleverd door imaam Ah'mad. Ook omdat de sluier dekkend is en moeilijk uit te trekken. " Einde citaat uit Daqaa-ieq Oeloe an-Noehaa (1 / 62). Zie ook "al-Moeghnie" van ibn Qoedaamah: (1/187)

Wat betreft de overlevering: "Veeg over de sokken en de sluier": deze overlevering is zwak verklaard door Sheikh al-Albaanie (moge Allah genade met hem hebben) Zie Dha'ief al-Djaami' (1270).

In het permanent comité voor het uitvaardigen van Fataawa (4/105) is het volgende gekomen: "Het is toegestaan voor een vrouw voor een periode van een dag en een nacht te vegen over haar sluier die zij heeft gewikkeld rondom haar nek wanneer zij hem niet heeft afgedaan. Dit is vanwege de moeilijkheid deze af te doen, waardoor de sluier hetzelfde oordeel heeft als de tulband, waarbij authentieke overleveringen zijn die het vegen over de tulband toestaan zowel tijdens de reis als wanneer iemand woonachtig is. Er is overgeleverd dat Oem Salamah over haar sluier veegde." Einde.

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd: "Is het toegestaan voor een vrouw te vegen over haar sluier?"

Hij antwoordde: "Volgens de mening van de Madz-hab (wetschool) van Imam Ah'mad, is het voor de vrouw toegestaan over haar sluier te vegen wanneer deze gewikkeld is rondom haar keel, want dit deden ook sommige vrouwen van de metgezellen (moge Allah tevreden over hen zijn).

In ieder geval, als er enige moeite zit in het vegen over het hoofd zit, zoals koud weer of ongemak deze weer aan te trekken, is het in zulke situaties toegestaan erover te vegen. Als er deze situaties niet zijn dan dient zij niet over de sluier te vegen." Einde citaat. Zie Madjmoo'al-Fataawa van Sheikh ibn "Oethaymien (11/171).

Ten derde:

De oorsprong in de islamitische wetgeving is dat het niet toegestaan is om het gebed uit te stellen na de vastgestelde tijd zonder een excuus. Allah (de Verhevene) zegt: "Voorwaar, de salaat is de gelovigen op vaste tijden voorgeschreven." Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 103.

Wat de zuster dient te doen is naar de mogelijke oplossingen te zoeken om het gebed op tijd te bidden. Als het niet anders kan vanwege de regelgeving in het ziekenhuis (zoals het aanwezig zijn ter assistentie van een operatie) is het in dit geval toegestaan voor haar te verenigen tussen twee gebeden. Zij dient dan te verenigen tussen Dhohr en "Asr-gebeb bij de tijd van het Dhohr gebed of het "Asr gebed, en tussen het Maghreb en "Ishaa-e gebed bij de tijd van het Maghreb of het "ishaa-e gebed wat voor haar het gemakkelijkst is.

De geleerden van het permanent comité voor het uitvaardigen van Fataawa werden gevraagd: "Is het toegestaan om het gebed uit te stellen tot de tijd voor het gebed verstreken is zoals het "Asr gebed bijvoorbeeld vanwege de noodzaak?

Zij antwoordden: "De arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van operaties dient rekening te houden bij de uitvoering van zijn werk de tijd waarbij het gebed op tijd niet gemist mag worden. In noodgevallen is het toegestaan te verenigen tussen twee gebeden Djam' taqdiem of djam' ta-ekhier * zoals het Dhohr met het "Asr gebed, of het Maghreb met het Ishaa-e gebed naargelang er sprake is van een noodsituatie." Einde citaat. Fataawa van het Permanent Comité (25/44).

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) werd gevraagd over het oordeel het gebed uit te stellen tot de tijd ervan verstreken is zoals het noodzakelijk invallen voor aan andere arts?

Hij antwoordde: "Het is uitstellen van de gebeden tot de tijd ervan verstreken is als gevolg van het werk is ontoelaatbaar en verboden, omdat Allah zegt: "Voorwaar, de salaat is de gelovigen op vaste tijden voorgeschreven" Soerat an-Nisaa-e (4) aayah 103.

De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) heeft voor de gebeden specifiek tijden aangemerkt. Wie de gebeden na of voor deze tijden bidt heeft de grenzen van Allah overschreden en wie de grenzen van Allah overschreden heeft behoort tot de onrechtplegers. Het is dus niet toegestaan om het gebed uit te stellen tot het tijdstip ervan verstreken is voor welk werk of beroep ook. Maar als het gebed een soort is die verenigd kan worden met het gebed die ervoor of erna is, en het moeilijk (onmogelijk) de gebeden op tijd te bidden, is het toegestaan om het Dhohr gebed samen te voegen met het "Asr gebed en het Maghreb gebed met het "Ishaa-e gebed. Zoals de arts die moet invallen voor zijn collega en hij het Dhohr gebed niet kan verrichten. Voor hem is het toegestaan om het Dhohr gebed te verenigen met het "Asr gebed en het Maghreb gebed met het "Ishaa-e gebed. In Sah'ieh' Moeslim van de overlevering van Ibn "Abbaas (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) verenigd tussen het Dhohr en het "Asr gebed en tussen Maghreb en "Ishaa-e gebed in al-Medinah en er was geen was geen angst en geen regen. De mensen vroegen Ibn "Abbaas: : Wat was de reden hiervoor? Hij antwoordde: "Hij wilde het zijn natie niet moeilijk maken." Zie Madj'moo al-Fataawa van Ibn "Oethaymien (12 / 33).

Sheikh Fawzaan (moge Allah hem behouden) werd gevraagd: "Wij zijn een groep studentes die studeren aan de universiteit van "Aden (Jemen) en voeren onze gebeden altijd op de vastgestelde tijden uit, behalve dat wanneer de lesuren na het Dhohr gebed zijn gaat het "Asr en Maghreb gebed aan ons voorbij, omdat we deze niet kunnen waarmaken in de universiteit hoeveel redenen we ook geprobeerd hebben. Daarom stellen wij deze vraag: is het mogelijk om het "Asr gebed met het Dhohr gebed te bidden, en het Maghreb gebed met het "Ishaa-e waardoor wij ons behoeden van het nalaten of samenvoegen van deze twee gebeden zoals sommigen van ons doen?"

Hij antwoordde: "Indien het mogelijk is het verplicht om uw gebeden op tijd te bidden tijdens de studie. Dit is een plicht die jullie dienen te eisen van het bestuur van de universiteit. Omdat het beschikbaar stellen van tijd voor het gebed maar weinig tijd kost, en neemt niet veel tijd in beslag en is eenvoudig. Als jullie de mogelijkheid hebben om het gebed op de tijden van het gebed te bidden is het verplicht dit te doen. Maar als dit niet te realiseren is nadat jullie alles hebben geprobeerd, en de studie is noodzakelijk en het nalaten ervan zit een nadeel in, zie ik geen belemmering de gebeden samen te voegen en het combineren van twee gebeden op de wijze omschreven is in de vraag. Dat is dat je het "Asr gebed met het Dhohr gebed bidt en het Maghreb en het "Ishaa-e samenvoegt, want dit is een aanvaardbare redenen voor het samenvoegen van gebeden. Geleerden hebben gezegd dat een van de excuses die het toestaan de gebeden samen te voegen dat de noodzakelijke behoeften die een mens nodig heeft verloren gaan. Als er schade is voor jullie in het laten van de studie en jullie geen enkele mogelijkheid hebben van het bestuur de gebeden op tijd te bidden tijdens de studie op de universiteit, dan is mijn mening dat de gebeden in dit geval samengevoegd kunnen worden. Maar wat betref het bidden van de gebeden nadat de tijd ervan verstreken is: dit in niet toegestaan. Einde citaat van het boek "al-Moentaqa' van de Fataawa van Sheikh Fawzaan.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenaddjid (moge Allah hem behouden).

* Djam' taqdiem en djam' te-ekhier. Djam' taqdiem is dat je een eerstvolgend gebed (zoals "Asr) bidt met het Dhohr-gebed, en djam' te-ekhier is dat je het Dhohr gebed uitstelt tot het "Asr gebed en dan deze met "Asr gelijk bidt. Dit is hetzelfde met het Maghreb en Ishaa-e gebed.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN