Vraag & Antwoord

Hij breekt zijn Woedhoe-e in de eerste rij en kan niet weg kan uit de moskee

Stel dat mijn ik mijn Woedhoe-e (ongewild) verbreek of vergeten ben terwijl ik in de eerste rij achter de imam ben. Wat moet ik dan doen? En zeker tijdens het vrijdaggebed, "Ied, of het Tarawieh' gebed in de Ramadan. Omdat het verlaten van de rij moeilijk is, vanwege de vele rijen en sommige mensen mij tegen zullen houden van het lopen voor hen. Dien ik op mijn plaats te blijven, of de rijen te scheiden om naar buiten te gaan en mijn Woedhoe-e opnieuw te verrichten?

Alle lof is voor Allah.

Reinheid is een voorwaarde voor de geldigheid van het gebed. Wat een persoon verricht van gebeden zonder reinheid wordt niet gerekend tot gebeden, al zijn alle handelingen van het gebed aan de orde. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "Een gebed wordt niet geaccepteerd zonder reinheid." Overgeleverd door imaam Moeslim (224) van de h'adieth van Ibn "Oemar.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei ook in een andere overlevering: "Allah aanvaardt geen enkel gebed van een van jullie totdat hij de rituele wassing heeft verricht." (Overgeleverd door al-Boekhaarie (6440) en Moeslim (330)). Wanneer de Woedhoe-e tijdens het gebed verbroken wordt, dan is het voor de bidder verplicht om uit zijn gebed te gaan, de Woedhoe-e opnieuw te verrichten en vervolgens het gebed vanaf het beging opnieuw te bidden.

Als iemand dus zijn Woedhoe-e verbroken heeft of vergeten is en het is mogelijk weg te gaan en de Woedhoe-e te doen en alsnog met de gemeenschap kan bidden (al is het maar een Rak'ah), is hij verplicht dit te doen om zo het gebed met de gemeenschap mee te maken, en in het bijzonder het vrijdagsgebed. Er is niets mis met het voorlangs gaan tussen de rijen omdat de imam de Soetrah (afscheiding) is voor degenen die achter hem bidden.

Maar als de verbreking van zijn Woedhoe-e aan het einde van zijn gebed is en hij zich ervan bewust is dat het verlaten van het gebed om opnieuw de Woedhoe-e te verrichten hem niet in staat stelt alsnog het gebed met de gemeenschap te bidden en het is moeilijk voor hem om eruit te komen, is het voor hem toegestaan te wachten tot het einde van het gebed. Daarna dient hij opnieuw de rituele wassing te doen en zijn gebed opnieuw te verrichten.

Sheikh Saalih' al-Fawzaan (moge Allah hem behouden) werd gevraagd: "Als iemand in de eerst rijen van de moskee aan het bidden is, terwijl zijn Woedhoe-e verbroken is, maar hij kan niet de moskee uit, vanwege het grote aantal bestaande rijen in de moskee dient hij dan het gebed zonder het reciteren af te maken en de Soedjoed en Roekoe' mee te doen, of te gaan zitten totdat het gebed beëindigd wordt, als is het in het midden van de rij?"

Hij antwoordde: "De verplichting is dat het voor degene die zijn Woedhoe-e verbroken heeft het gebed te verlaten zoals de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "hij (de bidder) dient het gebed niet te verlaten totdat hij een geluid hoort of een geur ruikt." (Overgeleverd door imaam al-Boekhaarie in zijn Sah'ieh' (1 / 43)). Deze overlevering geeft aan dat het voor degene die zeker is van het feit dat zijn Woedhoe-e verbroken is, zijn gebed dient te verlaten en niet te blijven.

Als hij niet weg kan gaan vanwege de redenen die genoemd zijn, zoals de vele rijen, dan is het niet toegestaan voor hem in het gebed te blijven. Als hij in staat is het gebed te verlaten is hij verplicht dit te doen. Hierover is een bewijs. En als hij niet in staat is weg te gaan dan dient hij te gaan zitten totdat hij een mogelijkheid ziet te vertrekken. En Allah weet het beste."

En Allah weet het beste.

"al-Moentaqaa" Fataawa van Sheikh Saalih' al-Fawzaan.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN