Vraag & Antwoord

Hoe dient de onzuiverheid van de hond te gereinigd te worden?

Hoe gaat het zuiveren van de onreinheid van de hond in zijn werk? Is het verplicht de onreinheid zeven maal te wassen of is een keer genoeg?

All lof is voor Allah.

Imaam Moeslim (279) heeft overgeleverd via Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden over hem zijn) dat hij zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De zuivering van een keukengerei van één van jullie wanneer er een hond ervan drinkt is zeven maal waarvan de eerste maal met zand is."

In een andere overlevering van imaam Moeslim (280): "Abdullah ibn Moeghaffal zei: "De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Als een hond likt uit één van jullie keukengerei, wast deze dan zeven maal, en wrijf het in bij de achtste maal met zand."

In deze twee overleveringen verduidelijkt de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) de manier van het reinigen van de onzuiverheid van de hond, en dit is door het zeven maal te wassen, waarvan een met de aarde. Beide handelingen zijn verplicht.

Ibn Qoedaamah (moge Allah hem genadig zijn) zei in zijn boek "al-Moeghnie' (1/73): "Er is geen verschil in de mening van geleerden dat de onzuiverheid van een hond zeven maal gewassen dient te worden, waarvan een met aarde. Dit is de uitspraak van as-Shaafi'ie." Einde citaat.

Imaam an-Nawawie zei in al-Madjmoo' (2/598): "De geleerden verschilden over het hondenspeeksel als het ergens in een keukengerei terecht komt. Wij zijn van mening dat het keukengerei verontreinigt waarin het terecht komt. Het keukengerei dient zeven maal gereinigd te worden, waarvan een met aarde. Dit is de mening van de meeste geleerden. Ibn al-Moendzir heeft het zeven maal wassen genoemd van geleerden die deze mening delen zoals Aboe Hoerayrah, Ibn "Abbaas, "Arwah ibn az-Zoebayr, Taawoos, "Amr ibn Dinar en Malik, Ah'mad en Is-h'aaq, Aboe "Obayd en Aboe Thoor. Ibn al-Moendzir zei: Dit is ook mijn mening. "Einde citaat.

Sheikh Ibn al-"Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei: "Als de onzuiverheid van hondenspeeksel valt op iets of in iets is, dan is het verplicht om dit zeven maal te wassen waarvan eenmaal met zand." Einde citaat. Zie Madj'moo al-Fataawa van ibn "Oethaymien: 11/245.

Het is beter om de eerste reiniging met zand te doen, en als de reiniging met zand in de tweede, derde wassing etc. verricht is dit ook geen probleem en wordt de plaats waar de hond van gedronken heeft gezuiverd.

Imaam an-Nawawie zei in al-Madjmoo' (2 / 598): "Het punt is dat het wordt aanbevolen om de eerste reiniging van een keukengerei met zand te doen, en als de wassing met zand bij de zevende maal geschiedt, is dit toegestaan."

Het keukengerei (potten, pannen etc.) kan worden gewassen worden op verschillende manieren:

1 - Wassen met water en vervolgens het zand erop.

2 - Eerst met zand te reinigen en vervolgens met water.

3 - Het zand mengen met water en dan vervolgens hiermee het keukengerei wassen. Dit is gezegd door Sheikh ibn al-"Oethaymien in de uitleg van overlevering 14 in het boek "Boeloegh al-Maraam'.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih' Moenaddjid, vaagnummer 41090.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN