Vraag & Antwoord

Het gebruik van zand bij de reiniging van de onreinheid van de hond

Is het echt noodzakelijk om bij de reiniging van de onreinheid van de hond te wassen met zand? Of is het mogelijk gebruik maken te maken van andere alternatieven, zoals zeep en afwasmiddel?

Alle lof is voor Allah.

De geleerden verschillen van mening met betrekking tot het gebruik van zand: is het verplicht zand te gebruiken of is het toegestaan om iets anders te gebruiken, zoals zeep of andere reinigingsmiddelen?

De mening van Imaam as-Shaafi'ie is dat het verplicht is zand te gebruiken en het onaanvaardbaar is iets anders dan zand te gebruiken omdat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit heeft aangeduid en zijn natie ermee heeft bevolen.

De mening van Imam Ah'mad is dat het toegestaan is om iets anders dan zand te gebruiken zoals zeep en dergelijke. Zie: "al-Madjmoe' (2/600), "Rawdatoe at-Taalibien" (blz.16), "al-Moeghnie" (1/74), en "al-Insaaf" (2/248).

In al-Mawsoe'ah al-Fiqhiyyah (10/139) is het volgende gekomen: "Als een hond likt uit keukengerei, dan is het, om dit te reinigen, nodig zeven maal te wassen, waarvan eenmaal met aarde. Dit is bij de geleerden van de H'anbali en as-Shaafi'ie school.

Als er iets anders dan zand gebruikt wordt, zoals zeep e.d., al is het acht maal, dan is de correcte mening dat het niet aanvaardbaar is en niet de plaats inneemt. Want het is een reiniging dat een gebod is als en een vorm van aanbidding en dus niets anders de plaats ervan kan innemen.

Sommige H'anbali geleerden zeiden: "Het is toegestaan in plaats van zand iets anders te gebruiken wanneer er geen zand voorhanden is of wanneer het zand verontreinigd is. Maar wanneer zand aanwezig is en er is geen schade hierin (zoals verontreiniging) dan is het niet toegestaan iets anders te gebruiken." Dit is de mening van Ibn Hamed. Einde citaat.

Sheikh Ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) zei in Sharh' al-Moemti' (1/292) als commentaar op de uitspraak dat het toegestaan is iets anders dan zand te gebruiken als reinigingsmiddel het volgende:

Dit is een twistpunt vanwege het volgende:

1 - De tekst van de overlevering wijst erop dat de reiniging door middel van zand moet zijn, en het is verplicht om de tekst te volgen.

2 - De lotus (sidr) (waarmee vroeger gereinigd werd) was aanwezig in het tijdperk van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem), en hij heeft hier niet naar gewezen.

3 - Het kan zijn dat zand een bestanddeel bevat die de ziekte kiemen doodt die aanwezig is in het speeksel van de hond.

4 - Zand is een van de reinigingsmethoden bij de wassing (woedhoe-e). Zand neemt de plaats in van water wanneer deze niet aanwezig is. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "En de aarde is voor mij als een bidplaats en reiniging gemaakt." Kort samengevat kunnen we zeggen dat het niet voldoende is iets anders dan zand te gebruiken als reinigingsmiddel. Maar als we aannemen dat er geen zand voorhanden is, en dit is bijna niet voor te stellen, dan is het gebruik van zeep en andere reinigingsmiddelen beter dat niets. Einde citaat.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih Moenaddjid, vraagnummer 46.314


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN