Vraag & Antwoord

Wat is het oordeel van het noemen van Allah's naam bij het verrichten van de Woedhoe-e?

Wat is het oordeel van het noemen van Allah's ("Bismillah') naam bij het verrichten van de Woedhoe-e?

Alle lof is voor Allah.

De geleerden hebben verschillende meningen over dit onderwerp:

Imaam Ah'mad is van mening dat dit verplicht is, en neemt als bewijs de uitspraak van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem): "Er is geen Woedhoe-e voor degene die de Naam van Allah niet opzegt." (Overgeleverd door at-Tirmidzie en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie. Zie al-Moeghnie van ibn Qoedaamah 1/145)

De Djomhoor (overgrote) van de geleerden waaronder de drie imams Aboe H'aniefah, Maalik en As-Shaafi'ie zijn van mening dat het noemen van de Naam van Allah bij de aanvang van de Woedhoe-e eerder een aanbevolen handeling is en niet verplicht. Zij nemen als bewijs hiervoor met het volgende:

1. De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) leerde een man de Woedhoe-e en zei tegen hem: "Doe de Woedhoe-e zoals Allah jou heeft bevolen." (Overgeleverd door imaam at-Tirmidzie (302) en authentiek verklaard door Sheikh al-Albaanie in Sah'ieh' at-Tirmidzie (247)) Dit is een verwijzing naar de uitspraak van Allah (de Verhevene): "O jullie die geloven! Wanneer jullie je voorbereiden op de salaat, wast dan jullie gezichten en jullie handen tot de ellebogen en wrijft over jullie hoofden en wast jullie voeten tot de enkels."( Soerat al-Maa-idah *5) aayah 6).

In het gebod van Allah is de Bismillah niet genoemd. (Zie al-Madjmoo' van Imaam an-Nawawie 1/346)

Tevens heeft Aboe Daawoed (856) deze overlevering ook vermeld en zelfs met meer details erover en verduidelijkt dat Bismillah geen verplichting van de Woedhoe-e is.

Op het gezag van Aboe Hoerayrah dat de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zei: "De Woedhoe-e van een van jullie is incompleet totdat hij de volledige Woedhoe-e verricht zoals Allah hem heeft opgedragen. Hij dient zijn gezicht te wassen, zijn handen tot en met de ellebogen, zijn hoofd te vegen en zijn voeten tot en met de enkels te wassen..." overlevering.

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) noemt niet de Bismillah in deze overlevering wat duidt dat dit niet verplicht is. (Zie Soenen al-Koebra van Imaam al-Bayahqie1/44)

2. Velen van de metgezellen die de Woedhoe-e van de profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) beschreven hebben de Bismillah niet genoemd, en als het verplicht zou zijn dan zouden zij het zeker genoemd hebben. (Zie "Sharh' al-Moemti'" 1/130)

Deze mening (niet verplicht) is door vele geleerden van de H'anbalie wetschool aangenomen zoals imaam al-Khiraqie, ibn Qoedaamah. (Zie al-Moeghnie 1/135 en al-Insaaf 1/128)

Deze mening is ook aangenomen door Sheikh Moh'ammed ibn Ibraahiem en Moh'ammed ibn Saalih al-"Oethaymien (moge Allah hen Barmhartig wezen). (Zie Fataawa Sheikh Moh'ammed ibn Ibraahiem 2/39 en Sharh' al-Moemti' 1/130)

De overlevering ("Er is geen Woedhoe-e voor degene die de Naam van Allah niet opzegt.") die als bewijs genomen is voor de verplichting van de Woedhoe-e is beantwoord door de geleerden die Bismillah niet als verplichting zien met de volgende antwoorden:

1. Dat deze overlevering als zwak gekwalificeerd is door een groep geleerden zoals imaam Ah'mad, al-Bayhaqie, an-Nawawie en al-Bazaar. Imaam Ah'mad werd gevraagd over de Besmellah bij de Woedhoe-e en hij zei: "Er is niets authentiek hierover overgeleverd." Einde citaat. (Zie al-Moeghnie 1/145, Soenen al-Koebra van al-Bayhaqie 1/43, Talkhees al-H'abier 1/72).

2. Al zou de betekenis van de voorgaande overlevering authentiek zijn dan is de betekenis als volgt: "er is geen "volledige Woedhoe-e'" en heeft niet de betekenis van "er is geen juiste Woedhoe-e". Er is degelijk verschil tussen de juistheid van een zaak en de perfectie of volledigheid van iets. Uitgaande hiervan zeggen wij: "Als de moslim zijn Woedhoe-e verricht en de Bismillah niet noemt is zijn Woedhoe-e juist, maar hij heeft vele beloningen misgelopen, het is gepast voor de moslim om de Bismillah niet achterwege te laten.

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjid. Vraagnummer: 21241.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN