Vraag & Antwoord

Het oordeel over het opheffen van de wijsvinger na de Woedhoe-e

Is het toegestaan de (wijsvinger) op te heffen na de Woedhoe-e en dan de Tashahhoed op te zeggen, ik heb veel van de broeders dit zien doen. Ik zou graag de uitspraak van de geleerden hierover willen weten.

Alle lof is voor Allah, het is niet bevestigd in de Soennah- voor zover ik weet- dat het aanbevolen is de wijsvinger op te heffen na de Woedhoe-e. Het is bekend dat de oorsprong in aanbiddingen het verbod is totdat er een bewijs komt die het toestaat. Het is niet toegestaan om meer te doen dan datgene waarmee de Soennah is gekomen. Ook is het zo dat de moslim na de Woedhoe-e de volgende smeekbede dient op te zeggen: : "Ash-hado alla ilaaaha illa llaah wah'daho laa sharika lah wa ash-hado anna Moh'ammadan "Abdoehoe wa rasoelloeh" (ik getuig dat er geen god is dan Allah, de Ene. Hij heeft geen deelgenoten. En ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is) (Overgeleverd door Imaam Moeslim (234)) en zich niet te beperken tot de Tashahhoed (het zeggen van "Laa illaaha illalaah') alleen.

Zijne eminente Sheikh Moh'ammed ibn Saalih al-"Oethaymien werd gevraagd over het opzeggen van Tashahhoed na de Woedhoe-e en dit continu te doen. Hij antwoordde:

"Ik weet hier geen oorsprong en bewijs voor in de Soennah, echter is het legitiem voor degene die klaar is met de Woedhoe-e de volgende smeekbede op te zeggen: ": "Ash-hado allaa ilaaaha illa llaah wah'dahoe laa sharika lah wa ash-hadoe anna Moh'ammadan "Abdoehoe wa rasoelloeh." "Allaahoemma dj'alnie mina t-tawwabiena wadj'alnie mina lmotatahirien." (Ik getuig dat er geen god is dan Allah, de Ene. Hij heeft geen deelgenoten. En ik getuig dat Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is. O Allah laat mij behoren tot degenen die berouw tonen en die hun best doen om rein te zijn)." (Noeroen "ala ad-Darb, Fataawa t-Tahaara, Woedhoe-e en de manier waarop).

Er zijn in andere situaties authentieke overleveringen gekomen die het opheffen van de wijsvinger bevestigen zoals het heffen van de Khateeb (preker) op de vrijdag tijdens de preek als hij een zaak wil benadrukken (zoals de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem) dit heeft gedaan de dag van "Arafah toen hij zijn vinger richting de hemel wendde en vervolgens naar de mensen toe en daarbij zei: "O Allah wees mijn getuige!").Maar wat betreft het opheffen van de wijsvinger na het verrichten van de Woedhoe-e: dit is niet bevestigd in de overleveringen van de boodschapper van Allah (Allah's vrede en zegen zij met hem).

En Allah weet het beste.

Bron: Sheikh Mohammed Saalih al-Moenadjid. Vraagnummer: 129501.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN