Vraag & Antwoord

Woedhoe-e verrichten als men zijn vrouw nogmaals wil benaderen.

Ik heb gelezen dat als een man gemeenschap heeft gehad met zijn vrouw en hij wil haar opnieuw benaderen, dan moet hij eerst woedhoe-e maken en dan opnieuw gemeenschap hebben. Kunt u mij vertellen wat hier de reden van is en of dit alleen geldt voor de man of ook voor de vrouw om woedhoe-e te maken?

In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.

Wanneer een man gemeenschap gehad heeft met zijn vrouw, en hij haar daarna nogmaals wilt benaderen, dan is het de man aangeraden om eerst woedhoe-e' te doen voordat hij terugkeert. Het is de man niet verplicht gesteld, maar het is wel moestah'ab (aangeraden) om het te doen, vanwege de h'adieth van de profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem) waarin hij zegt: "Wanneer een van jullie gemeenschap heeft met zijn vrouw, en het dan wil herhalen, laat hem dan woedhoe-e tussen deze twee (handelingen) doen, want dit maakt het energieker voor de tweede keer." (Overgeleverd door Sah'ieh' Moeslim, 1/171). Als men al-Ghoesl kan verrichten tussen de twee handelingen, dan is dit nog beter, vanwege de h'adieth van Aboe Raafi' die zei dat de Profeet (vrede en zegen van Allah zij met hem) langs zijn vrouwen ging op een dag, en ghoesl deed het huis van enkele van zijn vrouwen. Hij (Abou Raafi') zei: "Ik zei tegen hem, O Boodschapper van Allah, waarom doet u niet (slechts) een keer ghoesl?" Hij zei: "Dit is schoner, beter, en puurder." (Overgeleverd door Abou Daawoed en an-Nasaa-ie, 1/79)

Wat betreft de vrouw, er is geen overlevering bekend die het voor haar aanbeveelt om tussendoor woedhoe-e' te doen. Echter, er is ook zeker geen verbod op, dus ze is vrij om het wel of niet te doen.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN