Vraag & Antwoord

Plastische chirurgie om iemand mooier te maken

Is het toegestaan om een plastische chirurgie onder te gaan om bijvoorbeeld een (te) grote neus of flaporen te corrigeren. Het is geen cosmetische ingreep dat wil zeggen men doet dit niet om zich mooier te maken, maar omdat men hierdoor psychische pijn lijdt en het ook moeilijk vindt om op deze manier onder mensen te verschijnen. Hoe staat de Islaam hier tegenover?

In de naam van Allah de Barmhartige de Genadevolle

Het fundamentele uitgangspunt is dat de dienaar de schepping van Allah accepteert, Allah zegt in de Qor-aan: "Voorzeker, Wij hebben de mens in de beste vorm geschapen." (soerat At-Tien aayah 4). Vanuit dit uitgangspunt heeft Allah de Verhevene het veranderen van Zijn schepping verboden verklaard. Psychische stoornissen ontstaan als een persoon het lot van Allah niet accepteert en de schepping van Allah aan wil passen.

Allah de verhevene heeft de vrouw die haar wenkbrauwen epileert vervloekt. De profeet (Allah's vrede en zegen zij met hem) zegt in een h'adieth die overgeleverd door "Abdoellaah (moge Allah's tevredenheid met hem zijn):"Allah vervloekt vrouwen die zich laten tatoeëren, vrouwen die tatoeages bij anderen aanbrengen, vrouwen die wenkbrauwen epileren, vrouwen die wenkbrauwen bij anderen epileren en vrouwen die hun tanden vijlen om hun schoonheid te vergroten en daarmee Allah's schepping veranderen..." (Moesliem 3966). Dit omdat desbetreffende persoon de schepping van Allah verandert.

In een vers uit de Qor-aan vinden wij de oorzaak van het veranderen van de schepping van Allah waarbij de vervloekte shaytaan zegt: "En ik zal hen doen dwalen en ik zal hun ijdelheid opwekken en ik zal hen bevelen de oren van het vee te snijden en ik zal hen bevelen de schepping van Allah te veranderen". En wie in plaats van Allah de Satan tot beschermer neemt, die zal waarlijk een duidelijk verlies lijden." (Soerat An-Nisaa-e, aayah 119).

De Islaam staat geen enkele operatie toe, behalve als het omwille het veranderen van het kwade is, zoals wanneer een lichaamsdeel niet in zijn natuurlijke aanleg groeit (bijvoorbeeld wanneer de mond aan de wang gehecht is of andere verschijnselen die niet als normaal beschouwd worden). In dit geval is het dan wel toegestaan om een operatie te ondergaan. Hierbij dient de persoon wel het lot van Allah te accepteren.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN