Vraag & Antwoord

Is de baard verplicht?

Ik heb naar aanleiding van een stuk in al-Boekaharie gelezen dat een baard fardh is. Ik heb een aantal imams hierover gevraagd en zij gaven mij als antwoord dat de baard fardh is en ik wilde wel eens weten hoe jij er over denkt. Hopelijk krijg ik een snelle reactie waar ik een duidelijk standpunt kan krijgen over dit onderwerp

In de naam van Allah de Erbarmer de Meest Barmhartige.

Geleerden zijn unaniem mee eens dat het scheren van de baard niet toegestaan is. Het laten van de baard is een aan te raden Soennah van de profeet (Allah's vrede en genade zij met hem).

Allah de Verhevene heeft gezegd: "En het past een gelovige man en een gelovige vrouw niet, wanneer Allah en Zijn Boodschapper een zaak hebben besloten, om een andere keuze te maken in hun zaak. En wie Allah en Zijn boodschapper niet gehoorzaamt: waarlijk, hij verkeert in duidelijke dwaling." (Soerat Al-Ah'zaab, aayah 36).

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en genade zij met hem) heeft gezegd: "Iemand van jullie kan slechts beweren gelovig te zijn, wanneer zijn verlangens overeenstemmen met de leringen, die mij zijn gegeven." (Overgeleverd door an-Nawawi). De profeet (Allah's vrede en genade zij met hem) heeft gezegd: "Knip jullie snorren bij en laat jullie baard groeien!. Onderscheidt u van de vurenaanbidders!." (Overgeleverd door Moesliem). Hij (Allah's vrede en genade zij met hem) heeft ook gezegd: "Doe het tegenovergestelde van de heidenen: Knip jullie snorren en laat jullie baard vrij!"

De boodschapper van Allah (Allah's vrede en genade zij met hem) beviel om de baarden te laten en niet te knippen, het is dus duidelijk dat de boodschapper van Allah ons verplicht om het niet te knippen of scheren.

Sheikh Ibn 'Oethaymien heeft gezegd: "Het bijknippen of scheren van de baard is een zonde dit omdat de boodschapper van Allah ons beviel om het te laten groeien, degene die het scheert past dit bevel niet toe..."

En Allah weet het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN