Vraag & Antwoord

Als iemand een persoon machtigt om namens zijn moeder H'adjj te verrichten

Als iemand een persoon machtigt om namens zijn moeder H'adjj te verrichten, en hij er vervolgens achterkomt dat deze persoon diverse machtigingen (om de H'adjj te verrichten) aangenomen heeft, wat is dan de regelgeving in dit geval?

Sheikh Mohammed Ibn Saalih Al-'Oetaymin heeft gezegd: Het is wenselijk dat men behoedzaam in zijn daden is. Hij moet niet wie dan ook machtigen. Behalve iemand die hij, wat zijn religie betreft, vertrouwt (namelijk dat hij betrouwbaar is), en die van het vereiste voor de aan hem gedelegeerde taak, op de hoogte is. Dus als je iemand wilt machtigen zodat hij de H'adjj namens jou of namens je overleden vader of moeder kan verrichten, dan moet je iemand kiezen die je vertrouwt wat zijn kennis en religie betreft. Dit is omdat velen uiterst onwetend zijn over de regelgevingen van de H'adjj, en zodoende verrichten zij het niet op de vereiste manier - zelfs al zijn ze op zichzelf betrouwbaar, maar ze beschikken over onvoldoende kennis en ze begaan vele fouten. Mensen zoals hen dienen niet gemachtigd te worden om de H'adjj te verrichten. Dit vanwege hun gebrek aan kennis.

Dan zijn er ook nog mensen die wel de kennis hebben, maar die niet betrouwbaar zijn, en zo treft iemand hen achteloos aan in wat ze tijdens de rituelen van de H'adjj zeggen en doen. Dit door hun gebrek aan integriteit en geloof. Zo een persoon dient ook niet gemachtigd of gedelegeerd te worden voor het verrichten van de H'adjj. Een ieder die een persoon wil aanwijzen om de H'adjj voor hem te verrichten, dient van de mensen die hij kent de persoon met de meeste kennis en die het meest betrouwbaar is, te kiezen, opdat hij hetgeen hem verzocht is te doen op de meest perfecte manier kan uitvoeren.

Over deze persoon waar de vraagsteller het over heeft, namelijk de persoon aan wie de machtiging is gegeven om de H'adjj namens zijn moeder te verrichten, en waarna blijkt dat hij ook al de machtiging om de H'adjj te verrichten namens anderen geaccepteerd had: de zaak moet onderzocht worden, omdat het zou kunnen zijn dat deze man deze H'adjj opdrachten van anderen geaccepteerd heeft, en vervolgens voor het uitvoeren ervan andere mensen heeft aangewezen, en dat hijzelf de H'adjj voor een persoon die hem dat toevertrouwd heeft, heeft verricht.

Maar is het toegestaan om dit zo te doen? Met andere woorden; is het toegestaan om door een aantal mensen aangewezen te worden om de H'adjj of "Oemrah te verrichten, en het vervolgens niet zelf doen, maar anderen aan te stellen om het te verrichten? Wij zeggen als antwoord: Neen. Het is niet toegestaan, noch is het wettig, en hij behoort tot diegenen die de rijkdom van anderen onrechtmatig verkwisten. Er zijn sommigen die in deze zaak handel drijven, en men ziet hen verscheidene opdrachten om de H'adjj of "Oemrah te verrichten accepteren, onder de mom dat hij het zelf zal verrichten. Vervolgens wijst hij echter die-en-die onder de mensen aan, tegen een honorarium dat veel minder is dan hij ervoor genomen heeft. Dus hij verdient geld door middel van oneerlijke bedoelingen, en hij geeft deze H'adjj- en "Oemrah-opdrachten aan personen die misschien niet door degenen die hem toevertrouwd hadden vertrouwd worden. Derhalve dient zo'n persoon Allah te vrezen wat betreft zijn broeders, en wat betreft zichzelf. Omdat als hij op deze manier geld neemt, hij het zonder recht genomen heeft, daar hij door zijn broeders vertrouwd was dat hij het zal zijn die de H'adjj of "Oemrah gaat verrichten. Zodoende is het hem niet toegestaan anderen aan te wijzen het te verrichten, omdat deze anderen voor degene die hem toevertrouwd heeft zijn H'adjj of zijn "Oemrah te verrichten, misschien niet acceptabel zouden kunnen zijn.

 

En Allah weet het het beste.

Het team van Al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN