Vraag & Antwoord

De regelgeving omtrent het aanstellen van iemand om namens hemzelf de H'adj te verrichten

Wat is de regelgeving omtrent het aanstellen van iemand om namens hemzelf de H'adjj of "Oemrah te verrichten?

Sheikh Mohammed Ibn Saalih' Al-'Oethaymin heeft gezegd: Het aanstellen van iemand om namens hemzelf de H'adjj te verrichten, valt binnen twee situaties:

1. Dat dit het verrichten van een verplichte daad betreft.

2. Dat dit het verrichten van een vrijwillige daad betreft.

Als dit het verrichten van een verplichte daad betreft, dan is het hem niet toegestaan iemand anders aan te stellen om namens hem H'adjj of "Oemrah te verrichten. Behalve als hij in omstandigheden verkeert die hem niet in staat stellen zelf het Huis (van Allah) te bereiken. Zoals een chronische ziekte waarvan niet verwachte wordt dat hij ervan zal genezen, een gevorderde leeftijd, of iets dergelijks. Als verwacht wordt dat hij van deze ziekte zal herstellen, dan moet hij wachten tot Allah hem geneest en vervolgens zelf de H'adjj verrichten.

Als er niets is dat hem van het verrichten van de H'adjj weerhoudt en hij in staat is het zelf te verrichten, dan is het hem niet toegestaan iemand anders aan te stellen om namens hem de rituelen uit te voeren, omdat de verplichting op hemzelf rust. Allah de Verhevene zegt: "En Allah heeft voor de mensen de bedevaart verplicht gesteld (voor hen) die in staat zijn daarheen op weg te gaan." Soerat Aal-"Imraan (3), aayah 97.

En de bedoeling van daden van aanbidding is dat men ze zelf verricht, opdat zijn aanbidding van Allah de Meest Geprezene, de Meest Verhevene, en zijn nederigheid jegens Hem compleet zal zijn. Het is welbekend dat wanneer een persoon iemand anders aanstelt om namens hem (daden van aanbidding te verrichten) deze grootse doelstelling, welke het doel is waarvoor de daden van aanbidding zijn opgelegd, niet bereikt wordt.

Als men echter de verplichte H'adjj al verricht heeft, en hij iemand anders wenst aan te stellen om H'adjj of "Oemrah namens hem te verrichten, dan is er wat dit betreft een meningsverschil onder de geleerden. Sommigen van hen staan het toe, terwijl anderen het verbieden. Naar mijn mening is de meest correcte opinie dat het niet toegestaan is iemand anders te machtigen om de H'adjj of "Oemrah namens hem te verrichten als het een niet-verplichte daad is. Want het basisprincipe in daden van aanbidding is dat men ze zelf verricht. Net zoals men niet iemand anders kan machtigen om namens hem te vasten zelfs al is hij overleden en hij nog een verplicht vasten open heeft staan. Degene die verantwoordelijk is voor hem (zijn zoon, zijn broer etc.) zou verplicht zijn namens hem te vasten - net zoals in het geval van de H'adjj. De H'adjj is een daad van aanbidding die men met zijn lichaam verricht. Het is geen financiële daad van aanbidding waarvan de bedoeling is een ander voordeel te doen. Omdat een fysieke daad van aanbidding door de persoon zelf verricht moet worden, is het niet geldig dat iemand anders het in zijn plaats verricht. Behalve als er enig bewijs voor in de Qor-aan of Soennah bestaat. Het verrichten van een niet-verplichte H'adjj door iemand namens een andere persoon, is niet in de Soennah overgeleverd. Dit is een van de twee overleveringen die van Imaam Ah'mad overgeleverd zijn. Ik bedoel dat het niet correct is voor een persoon om iemand anders aan te wijzen voor het verrichten van een vrijwillige H'adjj of "Oemrah namens hem, ongeacht of hij in staat is het zelf te verrichten of niet. Door het uitspreken van deze mening zouden we de capabele rijken kunnen aanmoedigen zelf H'adjj te verrichten, omdat enkele mensen vele jaren doorbrengen zonder naar Mekkah te gaan, afhankelijk van het feit dat ze anderen hebben gemachtigd ieder jaar namens hen de H'adjj te verrichten, en zo wordt het doel waarvoor de H'adjj voorgeschreven is, gemist, door anderen aan te wijzen om het namens hem te verrichten.

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.Com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN