Vraag & Antwoord

Zwarte kleding dragen, bij het overlijden van een persoon

Assalam alaikoem Is het toegestaan om zwarte kleding te dragen na het overlijden van een persoon, om te laten zien dat er daadwerkelijk getreurd wordt? Jazakoem llaahoe khayran

Sheikh ibn "Oethaymien (moge Allah hem genadig zijn) antwoordde hierop met het volgende: Het dragen van zwarte kleding ten tijden van rampspoed, heeft geen basis in de Qor-aan of Soennah. Wanneer er een ongeluk of ramp plaatsvindt, moet men handelen naar wat er voorgeschreven is in de islam; namelijk het zeggen van: "Innaa Liellaahie wa iennaa ielayhie raadjie'oon," (Waarlijk, tot Allah behoren wij en tot Hem zullen wij wederkeren").

Verder kan men ook de volgende smeekbede reciteren: "Allaahoemma i-e-djoernie fie moesiebatie wakhloef lie khayran mienha," (O Allah, beloon mij voor deze ramp en schenk mij in plaats hiervan iets beters).

Als een persoon deze smeekbede reciteert, dan zal Allah hem voor deze ramp belonen en de persoon iets schenken dat nog beter is dan hetgeen dat vergaan is.

Er is echter helemaal niet voorgeschreven welke soort kleding, zoals zwart, wij in dergelijke tijden moeten dragen. Deze handeling is verkeerd en bovenal afkeurenswaardig. Bronnen: Uit de fatwa van Sheikh ibn "Oethaymien, Madjallat Ad-da'wah, no. 1789, p. 60

En Allah weet het het beste.

Het team van al-Islaam.com


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN