Bibliotheek

Hoe breng je jouw vakantie door?

Door Abou Sayfoullah Al-Maghriebie
1165 keer gelezen

Hoe breng je jouw vakantie door?

Alle lof zij Allah, de Heer der werelden. De vredesgroeten en zegeningen zijn met de beste der boodschappers, voorts:

De gunsten van Allah (de Verhevene) die Hij aan Zijn dienaren heeft geschonken zijn er te veel om op te noemen. Het is dan ook  voor de mensen onmogelijk om haar aantal te tellen of de realiteit ervan te beseffen, omdat deze veel in aantal zijn en zullen blijven bestaan en gemakkelijk te verkrijgen zijn. Allah (de Verhevene) zegt hierover: “En Hij schonk jullie van alles wat jullie Hem vroegen. En als jullie de gunsten van Allah op willen sommen, dan kunnen jullie ze niet tellen. Voorwaar, de mensen zijn zeker onrechtvaardig, ondankbaar.” Soerat Ibraahiem (14), aayah 34.

Onder deze gunsten zijn er essentiële en minder essentiële. Tot de essentiële gunsten, na de grootste gunst - het geloof in Allah (de Verhevene) - behoort de gunst van gezondheid: tot deze gunst behoort het gezonde gezichtsvermogen, verstand en de rest van de lichaamsdelen. Het is de kern van de beweging van de mens en de pilaar van het benutten van zijn bestaan.

Wat ook tot de essentiële gunsten behoort en wat tot de meest voortreffelijke daarvan is, is de gunst van de tijd. Deze twee gunsten heeft de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) samen genoemd in een h’adieth en hij heeft gewaarschuwd tegen het verwaarlozen van deze gunsten: “Twee gunsten die door veel mensen verwaarloosd worden: gezondheid en vrije tijd.”

De betekenis hiervan is dat de meeste mensen niet goed gebruik maken van hun gezondheid en vrije tijd en daarnaast besteden ze het op de verkeerde manier.

Deze twee grote gunsten, samen met andere gunsten, zijn in overvloed verkrijgbaar in zomervakanties. Het  slecht omgaan met deze gunsten en het niet op de juiste manier in praktijk brengen, leidt de jongeren en de Oemmah tot een duidelijke vernietiging. Daarom wil ik mijn broeders en zusters naar een tijdsindeling uitnodigen om de vakanties op de juiste manier te benutten zodat dit hen en de Oemmah voordeel brengt, zowel in het wereldse alsook in het Hiernamaals.

Om de moslim op de beste manier voordeel te laten halen uit de vakantie, dient hij twee dingen na te komen:

- Afstand te nemen van zonden die in deze periode vermeerderen en ik zal hierover spreken onder de titel; “de verboden.”

- Zich sieren met voortreffelijkheden en hierover zal ik spreken onder de titel; “de adviezen.”

De verboden

1. Slechte vrienden

Vrienden hebben een grote invloed op het gedrag van een persoon. Degene die slechte vrienden vergezeld zal ongetwijfeld door hen beïnvloed worden en zal iets van hun gedrag overnemen. Het zitten met slechte mensen leidt tot de ondergang. Elke keer als men streeft om zich met de beste manieren te gedragen en afstand te nemen van slechte manieren, brengen zij hem weer terug naar het oude leven. Hij zal dan zijn onwetendheid en zondigheid voort zetten.

Elke moslim dient afstand te nemen van slechte vrienden en daarnaast juist oprechten met hoge ambities te vergezellen.

Zoals velen zeggen: “Vogels zoeken hun gelijken op, en elk gezelschap probeert zijn metgezel te imiteren. De dienaar leert van het gezelschap van de oprechten voordat hij van hun woorden leert, zodat het zien van oprechten op zich tot het gedenken van Allah (de Verhevene) leidt.”

Zayn al-‘Aabiedien heeft gezegd: “De dienaar zoekt gezelschap bij degene die hem voordeel doet in zijn religie.”

En anderen hebben gezegd: “Zoek eerst de metgezel en vervolgens de weg die je bewandeld, en zorg ervoor dat jouw metgezel iemand is die je steunt om je religie te onderhouden. De dienaar volgt nou eenmaal de religie van zijn geliefde en de persoon wordt gekend door zijn vrienden.”

2. Vrije tijd

Vrije tijd en overvloed van tijd bij mensen, en vooral bij jongeren, is een groot probleem. De oorzaak van veel vormen van afwijking in gedrag is vrije tijd. Omdat het hebben van vrije tijd zonder bezigheid te hebben – ongeacht wat dit is – vaak leidt tot een vorm van gevangenschap door de influisteringen van de Shaytaan, slechte gedachten en andere innerlijke conflicten. Hierdoor krijgt men denkbeelden en ideeën die hij niet krijgt tijdens zijn bezigheden.

Het niet kunnen omgaan met vrije tijd kan leiden tot innerlijke leegte en de leegte van het hart wat betreft het geloof; het geloof wat tot innerlijke vrede en rust leidt.

Vrije tijd veroorzaakt dat jongeren vaak lang in het huis blijven, wat tot veel problemen kan leiden en dit brengt met zich mee dat zij veel orders hebben als zij het huis binnentreden of wanneer zij van plan zijn het huis te verlaten. 

Daarom dienen onze jongeren te zoeken naar vakantiewerk, ook al is het een nederige vorm van arbeid. Men dient hierbij ook te weten dat de profeten (vrede zij met hen) en de oprechten allen een handarbeid verrichtten en zij streefden ernaar om dit naar behoren te verrichten. Daawoed (vrede zij met hem) was een smid, Zakariyya (vrede zij met hem) was een timmerman en onze profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) was een veeherder en elke profeet is een herder geweest.

Als we naar de metgezellen van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) kijken dan merken we dat sommigen van hen goederen op hun ruggen droegen om geld te verdienen om het vervolgens in liefdadigheid uit te geven. En dit zal de positie van mensen niet verminderen.

Zowel ‘Abdoellaah ibn Dja’far als zijn vader Dja’far (de oom van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem)) verkochten vachten op de markt. De profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) moedigde hem aan en zei tegen hem: “O Allah, zegen de transacties van ‘Abdoellaah.”

Al-Qortobi (moge Allah hem genadig zijn) heeft gezegd in de tefsier van de Uitspaak van de Verhevene: “…En Wij maakten het ijzer zacht voor hem”, Soerat Saba-e (34), aayah 10.dar er in deze aayah een bewijs terug te vinden is dat mensen met een hoge positie en voortreffelijkheid bepaalde werkzaamheden nemen als vorm van arbeid en dit leidt niet tot vermindering van hun posities. Deze werkzaamheden leiden zelfs tot bescheidenheid en het onafhankelijk zijn van anderen en het verkrijgen van halaal-voorzieningen die volledig vrij zijn van het gevoel dat anderen hen een dienst bewijzen. In een authentieke h’adieth is er overgeleverd dat de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) heeft gezegd: “Het beste wat een dienaar heeft genuttigd is datgene wat hij met zijn hand heeft verdiend, voorwaar de profeet van Allah Daawoed at van wat (hij met) zijn handen verdienden.” 

3. Het uitstellen van zaken

Het uitstellen van zaken is een zee zonder kust, het leidt de mensen naar de ondergang.

Het uitstellen van zaken is één van de soldaten van de Shaytaan zoals enkele geleerden zeiden. Aan een man werd gevraagd om advies te geven en zei: “Wees gewaarschuwd tegen het uitstellen van zaken.”

Er is overgeleverd dat al-H’asan heeft gezegd: “Wees gewaarschuwd tegen het uitstellen van zaken, je leeft met je dag en je weet niet wat de volgende dag met zich meebrengt.”

Een man schreef naar zijn broer en zei: “Wees gewaarschuwd dat je jezelf niet laat leiden door het uitstel en laat dit je hart niet beïnvloeden.”

Veel studenten stellen hun zaken vaak uit met de gedachte; ik zal over enkele dagen beginnen met het bestuderen en ik zal over enkele dagen beginnen met het doorlezen van het boek. En vaak eindigt de vakantie en de maanden gaan voorbij en hij heeft niets van zijn wensen in praktijk gebracht. Dit is ongetwijfeld een misleiding van de Shaytaan.

4. De vernietigende media

Waar geen twijfel over bestaat is dat allerlei soorten media vandaag de dag een vorm zijn geworden van verspreiding van onzedelijkheid en criminaliteit en zaaien verderf op aarde.

De media is een middel geworden dat leidt naar vernietiging en mensen worden direct of indirect aangemoedigd om onzedelijkheid etc. te begaan. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van alle mogelijke middelen om onze religie te vernietigen en uit te roeien.

Niemand kan ontkennen wat het verderf is dat deze middelen zaaien, wees daarom gewaarschuwd en laat je begeerte of andere mensen je niet misleiden. Vaak krijg je te horen dat het slechts een middel is voor ontspanning. Mensen die berouw hebben getoond van dit verderf erkennen deze misleiding en zijn geheimen.

Adviezen

Als de moslim de verboden die wij eerder hebben genoemd vermijd, dan zal hij een grote en belangrijke stap zetten om zijn doel te realiseren. Er rest dan alleen een tweede gedeelte van de afstand die afgelegd dient te worden en dit is het zich sieren met voortreffelijkheden. Ik zal u nu een educatieve wetenschappelijke methode voorleggen waarin u uw ziel met gehoorzaamheid kunt opvoeden. 

1. Onthoudt elke dag minimaal 10 aayaat en vergezel een leraar die je de regels van recitatie (Tadjwied) kan aanleren en een groep broeders (zusters) om elkaar aan te moedigen. Als je deze aayaat goed uitspreekt en goed hebt geleerd, zet dit programma dan voort. Op deze manier zul je streven om te behoren tot degenen die zich in moskeeën verzamelen waardoor de engelen hen omringen en de rust en barmhartigheid op hen neerdalen.

2. Zorg voor het onderhouden van de smeekbeden die in de ochtend en in de avond verricht kunnen worden. Vraag Allah (de Verhevene) veel om vergiffenis, spreek de lofprijzing uit en verheerlijk de glorie van Allah. Spreekt Laa ielaaha illa llaah uit en de gebeden en zegeningen over de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) en doe je best om smeekbeden uit het boekje “citadel van de moslim” te leren.

3. Lees over het leven van de metgezellen (moge Allah tevreden met hen zijn) zodat je hen nadoet. Zij zijn de tekenen van leiding en het licht voor de mensheid. Zij zijn degenen die van de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) zijn leiding, manieren en gedrag hebben geërfd. Leringen trekken uit hun biografieën leid om hen als voorbeelden te nemen en hun leiding te volgen.

Bestudeer elke week minimaal drie personages van het boek “voorbeelden van het leven van de metgezellen” en doe je best om daar leringen en conclusies uit te trekken.

4. Opgenomen lezingen op cassettebanden en andere opslagmedia; een gunst die wij van Allah (de Verhevene) hebben gekregen. Leef met de ademhalingen van de geleerden en luister minstens drie lezingen per week en doe je best om deze samen te vatten.

5. Werk mee aan het bouwen van de moslimgemeenschap en onderhoud Salaat Al-Fadjr in gemeenschap in de moskee en gebruik alle nodige middelen om wakker te worden (wekker, telefoon, vrienden). Wat wij dienen te onderkennen is dat Allah (de Verhevene) de overwinning niet aan luilakken en achterblijvers zal geven. De religie zal de mensen niet bereiken terwijl wij in slaap sukkelen.

6. Werk samen met je broeders die naar de moskee komen om een wedstrijd te organiseren tussen jongeren om salaat Al-Fadjr te onderhouden en om elke dag minstens twee ah’adieth uit Riyaadh saalieh’ien (tuinen der oprechten) te leren en vergeet niet om zelf aan deze wedstrijd mee te doen!

7. “O jullie die geloven, behoedt jullie zelf en jullie gezinsleden voor de Hel.” Soerat at-Tah’riem (66), aayah 6. Een ieder dient een serieuze overweging te maken betreffende deze zaak, omdat het hier gaat om het Paradijs of het Hellevuur, Waarheid of valsheid. Het is dan onrechtvaardig om de weg naar de redding te volgen en een ander de weg naar de vernietiging te laten volgen.

Zorg er dan ook voor dat je elke week een zitting plant met je huisgenoten waarbij je boeken met hen bestudeert zoals “de weg van de moslim” tezamen met andere boeken zoals “de grote zonden” of elk ander nuttig boek.

8. Er is niets mis met het vrijmaken van tijd voor toegestane ontspanning en om uit te rusten. Hiernaast moet genoemd worden dat men dient te streven om afstand te nemen van allerlei vormen van ontspanning die ongeoorloofd zijn zoals: het onbedekt laten van de ‘awrah, ruzies… etc. tijdens het bedrijven van de ontspanning.

Hierbij is het zeer belangrijk dat men de juiste intentie heeft bij de ontspanning om te streven naar rust en het breken van de routine, om wederom actief te kunnen functioneren om zich voor gehoorzaamheid in te spannen en het naar behoren uitoefenen van verantwoordelijkheden. Men dient ervoor te zorgen dat ontspanning niet een opwekking is van onwetendheid en ruzies.

Aan het eind van dit artikel wil ik u aangeven dat de Oemmah je hart en ogen nodig heeft. Zorg ervoor dat je deze niet bederft. Sla je ogen neer!!! En je zult hier een grote gunst van ondervinden. “Zeg (O Moeh’ammad) tegen de gelovige mannen dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken…. En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken…” Soerat An-Noer (24), aayah 30-31.

Moge Allah ons een goede manier schenken om onze tijd goed te laten benutten.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN