Bibliotheek

Geloof In Allah

Door Abdul-Jabbar van de Ven
1025 keer gelezen

Geloof In Allah

Ik zoek toevlucht in Allah tegen de vervloekte Shaytaan, In de Naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige,

Waarlijk, alle lof behoort toe aan Allah, wij prijzen Hem, wij zoeken hulp bij Hem, en vragen Hem om vergeving.  En we zoeken toevlucht in Allah tegen het slechte in onszelf, en tegen het slechte in onze werken.

Wie door Allah wordt geleid, niks of niemand kan hem misleiden, en wie Allah laat dwalen; voor hem is er geen leiding.  En ik getuig dat er geen enkele godheid bestaat buiten Allah, Hij is de Enige, zonder deelgenoten, en ik getuig dat Moehammed zijn dienaar en Boodschapper is.  Allah's Zegeningen en vrede zijn met hem en zijn familie.

Beste Moslims!  Wij bevinden ons in een tijd, waarin het vasthouden aan ons geloof is alsof we vasthouden aan een gloeiend houtskooltje, zoals de Boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) al had voorspeld.

Degene die zich in deze tijd, in deze maatschappij, vast probeert te houden aan het Boek van Allah, en de Soennah van Zijn Profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem), zal vaak worden beproefd en worden bestookt van alle kanten.

Mensen om ons heen die opmerkingen maken of vreemd reageren, of erger dan dat.  Dit is de reden waarom sommigen van ons zich al beginnen te schamen voor hun geloof, of om er openlijk voor uit te komen dat ze Moslim zijn.  Ons Imaan (geloof in onze harten) wordt aangevallen via boeken, internet, de tv, en door mensen om ons heen op school, werk of op straat.  Keer op keer komen we in situaties terecht waarin we als Moslim niet terecht zouden mogen komen, keer op keer zien onze ogen dingen, en horen onze oren woorden, waardoor ons imaan elk uur van de dag wordt verzwakt.  Het gif dat we dagelijks tot ons krijgen doet zijn werk, en zal net zolang doorgaan, tot sommigen van ons geen enkel geloof over hebben, en vervallen zijn tot het punt dat ze hun eigen lusten of waan-ideeën hebben genomen als hun god.  Ze geven zich er aan over, zoals ze zich over zouden moeten geven aan Allah, ze besteden er geld en tijd aan, die ze zouden moeten besteden op de Weg van Allah.  En sommigen van ons zeggen te geloven, maar zijn hier met hun hart en verstand echter niet zo zeker van, door de vele bombardementen die hun imaan te verduren heeft gehad.

Beste broeders en zusters!  Besef dat een man uiteindelijk zal sterven als hij is gebeten door een giftige slang, tenzij hij tegengif inneemt.  Waarom nemen wij dan geen tegengif in tegen het gevaarlijke gif dat onze harten heeft verzwakt ?  Dit kunnen we doen door de Qur'an en de Soennah diep te bestuderen, en door vervolgens die kennis toe te passen in ons leven.  

Allah heeft in Zijn grote liefde en mildheid leiding gestuurd naar de mens die Hij geschapen heeft, in de vorm van vele Profeten en Boodschappers (Allah's vrede en zegeningen zijn met hen allen), en in de vorm van boeken die sommigen van hen ontvingen van Allah.

Hij is Degene Die Alwetend is, en eenieder die zich van Hem afwendt, zoekt de onwetendheid op.

Hij is Degene Die Leiding geeft, en eenieder die zich van Hem afwendt, zoekt de dwaling op.

Hij is de Bron van Rust en Vrede, en eenieder die zich van Hem afwendt zal geen rust en vrede kennen.    

Allah is de Enige Die ooit beweerd heeft de Schepper te zijn van dit hele universum, en ik als Moslim geloof hierin, omdat mijn fitra, mijn verstand, mijn religie en mijn zintuigen mij dit vertellen.

Wat bedoel ik met "fitra"?  Om dit te snappen kunnen we kijken naar Soerah al-A'raaf, waarin Allah zegt: "En toen uw Heer van de zonen van Adam, uit hun lendenen, hun nageslacht nam en hen deed getuigen over zichzelven (zeggende) :"Ben Ik niet uw Heer?"  Zij zeiden : "Jazeker, wij getuigen." Opdat jullie op de Dag van de Opstanding niet zullen zeggen :"Wij waren hieromtrent achtelozen.""

Allah Geprezen en Verheven is Hij. vertelt ons hier over een gebeurtenis die plaats heeft gevonden bij de schepping van onze vader Adam (as).  Nee, wij geloven niet uit apen te komen, en hier kom ik zo nog op terug, insha-Allah.

Onze Heer en Schepper had ons allen tot leven gebracht op die dag, met verstand en een tong om te praten, en vroeg ons : "Ben ik niet jullie Heer ?"  Wij allemaal (elk mens), Moslim of kafir, zeiden daarop : "Jazeker, wij getuigen (dat U onze Heer bent)".  Dit deed Hij, zodat we op de Dag der Opstanding geen excuus zullen hebben om te zeggen :"Wij wisten niet dat U bestond".  Oh Moslim!  Jij zal ondervraagd worden over de eed die jij hebt afgelegd voor je was geboren!  Je hebt getuigd dat Allah jouw Heer is, maar nu loop je rond op aarde alsof je Allah niet kent!  Dit godsbesef, dit besef, diep in onze harten en ons verstand, dat ons zegt dat Allah bestaat, dat is wat ik zonet bedoelde met het woord "fitra".  Elke mens, waar ook op aarde, bezit deze fitra, en daarom zie je ook dat iedereen wel iets van godsdienst en een godsbesef heeft; zelfs de indianen die diep in de jungle van de Amazone leven.

En ook heeft de Profeet Moehammed (Allah’s vrede en zegen zij met hem) gezegd, in een hadith, overgeleverd door Boekhari en Moeslim: "Iedereen wordt geboren met fitra, maar zijn ouders maken van hem een Jood, Christen of vurenaanbidder."  

Deze fitra vertelt mij dus, samen met mijn verstand, mijn zintuigen en mijn religie, te geloven in het bestaan van Allah.  Dit geloof is tot stand gekomen door mijn gezonde verstand te gebruiken, zoals de Islam van ons vraagt, en niet door blind te geloven.  Laten we eens nadenken over enkele ayaat van de Qur'an, die argumenten bevatten voor geloof en tegen ongeloof, zodat het ongeloof van de ongelovige als een baksteen valt, en het geloof van de gelovige als een raket omhoog zal schieten.  Dit is de manier om onze imaan te versterken in deze kritieke situatie.

Aan degenen die zijn weggelopen van de Weg van Allah, stelt Allah een vraag.  Allah stelt geen vragen omdat Hij het antwoord niet weet, maar Hij stelt vragen aan ons om over na te denken en om die vragen in onszelf te herhalen.  De vraag gaat als volgt: "O mens, wat heeft jou weggeleid van jouw Heer, el-Keriem ?  Degene Die jou geschapen heeft en daarna vervolmaakte en de juiste verhoudingen gaf. In welke vorm Hij ook wilde heeft Hij jou samengesteld."

Kijk naar de mildheid in Zijn vraag, en kijk naar de perfecte woordkeuze!  Allah begint met "O mens...", waardoor elke mens die deze woorden hoort zijn aandacht zal vestigen op de woorden die erna zullen komen, tenzij hij zichzelf niet als mens beschouwt.  Als er had gestaan: "O Arabieren!" dan had de Turk niet geluisterd, en als er had gestaan :"O Moslims!" dan had de Christen, de Hindoe, de Jood of atheist niet geluisterd.

"Wat heeft jou weggeleid van jouw Heer, el-Keriem?"  

Door de naam el-Keriem achter deze vraag te zetten, wordt het een hele milde vraag met een diepe betekenis, waarvan een mensenhart wel moet beven.

El-Keriem is Degene Die ons alles heeft geschonken, ook al hebben we daar niet om gevraagd.  Hij heeft jou een dak boven je hoofd gegeven, en water dat gratis neerdaalt uit de lucht om je mee te reinigen, om te drinken en om gewassen mee te bevloeien.  Hij heeft jou je verstand gegeven, en je ogen en oren, die je met alle goede daden in je leven nog niet zou kunnen terugbetalen!  Kortom : Hij heeft jou zoveel geschonken, en vervolgens loop je van Hem weg en zeg je niet eens :"Dank U wel yaa rabbi!"  

Laten we nadenken over een persoon, die met pijn en moeite 9 maanden lang door zijn moeder is gedragen, en daarna met de ongelofelijke liefde die moeders voor hun kinderen hebben is grootgebracht.  Als hij ziek was, leed zijn moeder met hem mee en verzorgde ze hem.  Als hij te laat thuis kwam, zat zijn moeder nog te wachten met zorgen.  Als hij honger had, maakte zijn moeder eten voor hem klaar.  Vervolgens wordt die persoon volwassen, en laat zijn moeder, die zoveel liefde en aandacht aan hem heeft geschonken, zomaar links liggen.  Hij zegt geen "dank je wel", en laat ook geen dank blijken in zijn daden.  Hij laat haar links liggen en loopt weg.  Vertel me: Wat zouden jullie denken van zo'n persoon ?  Zouden we hem niet bestempelen als erg lomp en ondankbaar ?

Maar hoe erger is het nog, als een persoon dit doet met Zijn Heer, die hem geschapen heeft in de beste vorm, en zijn moeder geschapen heeft, en moederliefde in haar hart geplant heeft, en hen onderdak en eten heeft geschonken, en ogen en verstand ?!

"O mens, wat heeft jou weggeleid van jouw Heer, el-Keriem?" 

Deze aya alleen al zou genoeg moeten zijn voor jullie om Allah om vergeving te vragen en terug te keren naar Zijn Weg, maar hoe vergeetachtig en ondankbaar is de mens!

De persoon die zijn ogen, zijn verstand en zijn hart opent voor de tekenen van Allah, zal geen moment twijfel hebben in Zijn bestaan, en zal om zich heen duizenden tekenen zien, waar de meeste mensen elke dag aan voorbij lopen.  Laten we iets dieper ingaan op deze tekenen.  Hoe vaak vraagt een persoon jou niet : "Waarom geloof je in Allah, terwijl je Hem niet kunt zien ?"  We zouden die persoon kunnen vragen : "Heb jij verstand en intelligentie ?"  Natuurlijk zal hij antwoorden met "ja".  Dan kunnen we hem vragen : "Is verstand iets dat je vast kunt pakken of kunt zien ?  Kun je verstand in zakjes kopen in de winkel ?"  Nee, natuurlijk niet.

Maar aan de uitvindingen die mensen doen met hun verstand, kunnen we wel zien dat verstand bestaat.

Ze hebben satellieten, telefoons, computers en medicijnen uitgevonden, en aan die uitvindingen kun je zien dat verstand bestaat. Zo is het ook met Allah: aan Zijn schepping,die nog veel gecompliceerder is dan welke computer of camera ook, kun je zien dat er een Schepper is.  En vaak zijn die tekenen zo alledaags en dichtbij, dat we er overheen kijken.  Zo vraagt Allah ons in de Qur'an: "En op de aarde zijn er tekenen voor de standvastigen.  En in julliezelven, zien jullie dan niet?"

Diegenen die standvastig zijn in hun geloof, en dus niet bij het eerste probleempje in hun leven wegwaaien, zullen veel tekenen zien in de wereld om zich heen.  Maar zelfs nog dichterbij: in julliezelf!

Jullie eigen lichamen zijn al een teken van Allah!  Kijk niet eens naar de maan en de zon, maar kijk eens in de spiegel en denk daar eens over na.  Je ogen zijn twee bolletjes vlees, maar zelfs de beste camerafabrikant zou ze niet na kunnen maken.  Denk eens na over de hersenen en intelligentie, over het zenuwstelsel, of over de baarmoeder en hoe zich daar een kind ontwikkelt!  Soebhaan-Allaaaah!

"Zien jullie dan niet?" 

Zou zo'n gecompliceerd lichaam bij toeval zijn ontstaan uit niks?  Hoe dom is deze bewering, terwijl we ons beseffen dat een mens zelfs geen zandkorreltje zou kunnen scheppen uit niks; al heeft hij nog zo'n moderne machines.  In soera at-Toer (aya 35-36) vraagt Allah aan die mensen :

Of zijn zij uit niets geschapen, of zijn zij (zelf) de scheppers?  Of hebben zij de hemelen en de aarde geschapen ?  Maar nee, zij zijn er niet van overtuigd."

Kijk welke medicijnen voor onze harten worden aangereikt door Allah!  Door na te denken over de woorden van Allah alleen zullen mensenharten tot rust komen.

Maar hoeveel tekenen je sommigen ook toont, ze weigeren te geloven en zoeken er allerlei verklaringen en uitwegen voor om niet te hoeven geloven.  Zijn zijn die mensen die beweren dat alles bij toeval is ontstaan, en dat wij uit apen voortkomen.  Laat ik tegen die mensen zeggen : "Je laat geen huis bouwen om er vervolgens niet in te gaan wonen, en je zaait geen graan om het vervolgens niet te oogsten, en je laat geen duur pak maken om het vervolgens niet aan te trekken, en leeft niet en je sterft niet om vervolgens weg te rotten in je graf..."  

Als dit het geval was, dan zou dit hele bestaan nergens op slaan, en zou dit alles voor een domme reden geschapen zijn.  Zoals Allah zegt, in soera aali-'Imraan, aya 190-191: "Voorwaar, in de schepping van de hemelen en de aarde en in het afwisselen van de nacht en de dag zijn zeker tekenen voor bezitters van begrip.  Degenen die Allah gedenken terwijl zij staan en zitten en op hun zij liggen en nadenken over de schepping van de hemelen en de aarde, (zeggend):"Onze Heer, U heeft dit alles niet voor niets geschapen, glorie zij U, bescherm ons dus tegen de bestraffing van het vuur."

Allah heeft dit alles niet voor een domme reden geschapen, om het vervolgens maar aan zijn lot over te laten.

Degenen die nadenken over de schepping met heel hun verstand, moeten wel toegeven dat de evolutietheorie, die zegt dat de mens uit apen voortkomt, een belachelijk idee is.  Zelfs de biologen die met hun tongen zeggen hier in te geloven, zijn het er onderling nog steeds niet over eens hoe dat dan precies gebeurd zou zijn, en hun harten zijn vol twijfel.  De bekende bioloog Edward Conklin heeft ooit gezegd, nadat hij jarenlang de evolutietheorie had bestudeerd: "De waarschijnlijkheid dat het leven bij toeval is ontstaan, is vergelijkbaar met de waarschijnlijkheid dat het onverkorte woordenboek is voortgekomen uit een ontploffing in een drukkerij."

De wetenschap veranderd elke dag haar mening: wat vandaag een feit is, wordt morgen alweer verworpen en uitgelachen.  Hoe kan iemand dan rust vinden als hij de wetenschap tot zijn god heeft gemaakt naast Allah?

Het woord van Allah veranderd niet en is het stevigste fundament om op te bouwen.

De Qur'an en soennah geven nog veel argumenten om dieper over na te denken, maar aangezien het van de soennah van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) is om een khoetbah niet te lang te maken, wil ik dat bewaren voor de volgende khoetbahs, insha-Allah.  Kort wou ik jullie nog even vertellen, wat de vier punten zijn van geloof in Allah:

1. Het eerste punt is "Geloof in het bestaan van Allah".

2. Geloof in de "Roeboebiyya"; dit houdt in dat je gelooft dat er maar 1 Heer is voor dit hele universum; de Enige Schepper, de Enige Beschermer, de Enige Die Voorzieningen schenkt, etc. 

3. Het geloof in de "Oeloehiyya"; dit houdt in dat je gelooft dat niets of niemand het recht heeft aanbeden te worden buiten Allah.  Dat je alleen slacht in naam van Allah, dat je alleen je doe'aa richt tot Allah, dat je alleen zweert bij Allah, etc.

4. Het laatste punt van geloof in Allah, is het geloof in Allah's Namen en Eigenschappen, die genoemd zijn in de Qur'an en de Soennah, zoals "Ar-Rahmaan", "Ar-Rahim", etc.

We zouden dus ook die namen en eigenschappen moeten bestuderen en kennen om oprecht geloof te hebben in Allah.

Moge Allah ons meer kennis schenken over de Islam, en ons laten behoren tot degenen met een diep geloof.

Moge Allah onze broeders de Moedjahiddien steunen in Palestina, Tsjetsjenie, Kashmir, de Filippijnen, en op vele andere plaatsen in de wereld! 

Onze Heer, wij hebben onszelf onrecht aangedaan, en als U ons niet vergeeft en geen Erbarmen met ons heeft, dan zullen we behoren tot de verliezers!

En Allah’s zegeningen en vrede zijn met onze Profeet Moehammed, en met zijn familie en sahaba.

Was-salaam aleikum wa rahmatullah.


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN