Bibliotheek

. Het tegenovergestelde van Tawh’ied is Shirk (polytheïsme)

 

Shirk wordt onderverdeeld in drie categorieën: Shirk Akbar (grote polytheïsme), Shirk Asghar (kleine polytheïsme) en shirk khafiey (verborgen polytheïsme).

  • Ash-Shirk Al-Akbar (Grote Shirk). (de grootste Shirk is het op de één of andere manier wijden van aanbidding aan iemand anders dan Allah.)

Allah zal dit nooit vergeven, of ook maar één goede daad accepteren van degene die dit doet zoals Allah, de Almachtige zegt: “Voorwaar, Allah vergeeft niet dat aan Hem deelgenoten worden toegekend, maar Hij vergeeft daarbuiten wie Hij wil. En wie deelgenoten aan Allah toekent, waarlijk, hij heeft ver gedwaald.” Soerat An-Nisaa-e (4), aayah 116. En Hij de Geprezene zegt ook: “…Hoewel de Masih (Messias) zei: “O kinderen van Israël, aanbidt Allah, mijn Heer en jullie Heer.” Voorwaar, hij die deelgenoten aan Allah toekent: Allah heeft hem waarlijk het Paradijs verboden. En zijn bestemming zal de Hel zijn. En voor de onrechtvaardigen zijn er geen helpers.” Soerat Al-Maa-iedah (5), aayah 72. En Hij de Verhevene zegt ook: “…Als jij deelgenoten toekent, dan zullen jouw werken vruchteloos worden en zal jij zeker tot de verliezers behoren.” Soerat Az-Zoemar (39), aayah 65. En Hij de Geprezene zegt ook: “…En als zij deelgenoten (aan Allah) toegekend hadden, was wat zij aan het doen waren vruchteloos geworden.” Soerat Al-An’aam (6), aayah 88.

De grote shirk kent vier subcategorieën

1. Polytheïsme in smeekbedes (d.w.z. smeekbedes verrichten naar een ander dan Allah). Het bewijs hiervoor is dat de Verhevene zegt: “En als zij op de schepen varen, dan roepen zij Allah aan, Hem zuiver aanbiddend. Maar zodra Hij hen dan heeft gered (en) aan land heeft gebracht, dan kennen zij deelgenoten (aan Allah) toe.” Soerat Al-‘ankaboet (29), aayah 65.

2. Polytheïsme in intentie, wil en vastberadenheid en verlangen. Het bewijs hiervoor is dat de Verhevene zegt: “(Voor) wie het wereldse leven en haar versiering wensen zullen Wij hun daden daarin volledig vergoeden, en zij zullen daarin niet worden benadeeld. Zij zijn degenen voor wie er in het Hiernamaals niets dan de Hel is, en vruchteloos is wat zij daarin (op aarde) verrichtten. En wat zij plachtten te doen is verloren gegaan.” Soerat Hoed (11), ayaat 15-16.

3. Polytheïsme in gehoorzaamheid. Het bewijs hiervoor is dat Allah de Verhevene gezegd heeft: “Zij (de joden en christenen) hebben hun schriftgeleerden en hun monniken tot heren naast Allah genomen (door hen gehoorzaam te zijn in de dingen die zij wettig en onwettig maakten in overeenstemming met hun eigen verlangens zonder dat het bevolen was door Allah) en (ook) de Masih’ (namen zij als hun Heer), de zoon van Maryam (Maria), terwijl hun niets anders is bevolen (in de Torah en Psalmen) dan dat zij één God (Allah) aanbidden; er is geen God dan Hij. Heilig is Hij boven de deelgenoten die zij naast Hem toekennen.” Soerat At-tawbah (9), aayah 31.

De uitleg van dit vers verwijst ongetwijfeld naar het gehoorzamen van geleerden en andere dienaren in ongehoorzaamheid jegens Allah en niet door smeekbedes naar hen te verrichten. Zoals de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) het uitlegde aan ‘Adiy Ibn H’aatiem toen hij hem vroeg en zei: “Wij aanbidden hen niet!” Toen vertelde de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegen zij met hem) hem dat er met aanbidding in bovenstaand vers, gehoorzaamheid aan hen in zondige daden mee bedoeld wordt.

4. Polytheïsme in liefde. Het bewijs hiervoor is dat Allah de Verhevene zegt: “En er zijn er onder de mensen die naast Allah deelgenoten toekennen, die zij liefhebben met de liefde  als (die) voor Allah.” Soerat Al-Baqarah (2), aayah 165.

De tweede categorie shirk is:

  • Ash-Shirk Al-Asghar (kleine shirk). De kleine shirk is Riyaa-e (te koop lopen met aanbidding en goede daden), zoals Allah de Verhevene zegt: “…Wie daarom de ontmoeting met zijn Heer verwacht: laat hem goede daden verrichten en laat hem bij de aanbidding van zijn Heer niet één deelgenoot toekennen.” Soerat Al-Kahf (18), aayah 110.

De derde categorie shirk is:

• Ash-Shirk Al-Khafiy (onzichtbare shirk). De onzichtbare shirk is door de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem) als volgt uitgelegd: “De onzichtbare shirk van mijn gemeenschap is meer verborgen dan het spoor van een zwarte mier op een zwarte steen in een donkere nacht.”

De boetedoening hiervoor, is volgens het gezegde van de profeet (Allah’s vrede en zegen zij met hem): “O Allah, voorwaar ik zoek toevlucht bij U tegen het bewust toekennen van deelgenoten aan U; en ik smeek om Uw vergiffenis voor de zonde waar ik niet van bewust ben.”

 


AL.ISLAAM.COM
Uw mobiele kennisbron over de Islaam

BESCHIKBAAR OP DE VOLGENDE APPARATEN